Sverige
23 februari 2019 16:55

Veterinär prickad efter narkosmiss

VeterinärvårdEn veterinär får en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård efter att ett försök till sövning av häst gick så illa att hästen fick avlivas.

Veterinär prickad efter narkosmiss
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och hästen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild: Roland Thunholm

Det var en yngre travhäst som togs till veterinärklinik för en rutinmässig artroskopi för lösa benbitar, OCD. Hästen fick ketamin för att kunna läggas omkull och sedan ges narkos under operationen.

Men hästen reagerade inte som tänkt. Det här berättar ATL. I stället försökte den under panikartade former ta sig upp och ut ur den så kallade kastningsspiltan.

Under tiden fortsatte försöken att söva hästen och bland annat togs kontakt med specialister i anestesi.

Misslyckade försök

Men försöken att söva hästen misslyckades. Däremot slutade hästens bakben att fungera och hästen fick skador både i huvudet och på kroppen. Efter ett par timmars försök togs beslutet att avsluta hästens lidande och avliva den.

Ägarna till hästen, som fanns på plats, anmälde händelsen och den inblandade personalen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Ansvarig veterinär får erinran

Ansvarsnämnden friar alla inblandade utom den ansvariga veterinären som ges en erinran. Nämnden skriver i sitt beslut att veterinären brustit i sin yrkesutövning då bedömningen av hästens tillstånd inte gjordes enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Det är känt att ketamin kan ge motsatt effekt, det vill säga att hästen blir hysterisk i stället för att lugnas. En ansvarig veterinär ska ha denna kunskap samt veta hur det ska agera om narkosen inte går som planerat skriver nämnden.

Veterinären har bland annat anfört att man sökt kunskap hos specialister men inte kunde få det därifrån.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden