Veterinärt
11 december 2022 10:23
Ridsportplus

Veterinärbrist största hotet mot hästakuter

Avlivning & akutvårdSvårigheter att rekrytera personal är den stora utmaningen för Sveriges hästakuter. Dessutom väntar akuterna med spänning på den statliga veterinärutredningen.

Veterinärbrist största hotet mot hästakuter
Ska jouröppna kliniker få mer betalt? Det är en av frågorna i utredningen som presenteras i november. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Cecilia-von-hausswolff1-171123-rt
  Cecilia von Hauswolff Foto: Roland Thunholm

  På sex ställen i Sverige finns hästkliniker som kan ta emot hästar akut, och ingen av dem ligger längre norrut än Uppsala. Kartan har inte ändrats sedan Husaby hästklinik började med akutverksamhet i Skara 2016.

  Att driva en hästakut ställer stora krav på bemanningen, och ibland har personalbrist lett till konsekvenser för verksamheten.
  – Vi har varit tvungna att göra uppehåll i mottagningen vid något enstaka tillfälle på grund av brist på personal med rätt kompetens, säger Cecilia von Hauswolff, sjukhuschef på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm.

  Hon säger att personalsituationen just nu är fungerande.
  – Vi har veterinärer och djursjukskötare så att det räcker till antalet, men erfarenhet och högre kompetens är fortsatt en bristvara.

  Hög moral bland de anställda

  Axel-wallman1-170223-rt-(1)
  Axel Wallman Foto: Roland Thunholm

  Liknande svar kommer från andra kliniker med akutverksamhet.
  – Vi har en hög moral bland våra anställda och jourpassen fördelas på flera veterinärer, men veterinärbristen är något vi känner av, säger veterinär Axel Wallman, delägare i Mälaren hästklinik i Sigtuna.
  – Vi upplever en stor efterfrågan på akutverksamhet, och vi känner ansvar gentemot våra kunder att ha en verksamhet dygnet runt. Det är också efterfrågat av våra veterinärkollegor, fortsätter han.

  I Uppsala finns SLU:s hästklinik UDS, Universitetsdjursjukhuset, med hela norra Sverige som upptagningsområde.
  – Akutmottagningen har högsta prio för oss så vi minskar endast om det är nödvändigt av bemannings- eller arbetsmiljöskäl. För tillfället har vi tillräckligt med personal för att klara öppethållande dygnet om, säger klinikchef Karin Holm Forsström.

  Glesare med hästakuter söderut

  Karin-holm-forsstrom,-fotograf-jenny-svennas-gillner
  Lotta Persson Foto: SLU

  Medan det är relativt tätt mellan hästakuterna i Svealand, med UDS i Uppsala, Strömsholm och Mälarens hästsjukhus i Sigtuna, är det glesare söderut.
  – Vi håller öppet dygnet runt året om, och detta har vi gjort utan avbrott i mer än 40 år. Det är mycket viktigt för oss som enda dygnet runt-öppna sjukhuset i södra delen av Sverige att vi fortsatt kan ha öppet så att djurägare kan få hjälp med sina akutfall, säger Lotta Persson, klinikchef på Evidensias specialisthästsjukhus i Helsingborg.

  Hon lyfter förhoppningarna på den statliga utredning om veterinärvård som ska presenteras i november. Den tar bland annat upp frågan om ersättning ska utgå till kliniker med akutverksamhet.
  – Det skulle förstås vara välkommet, säger Lotta Persson.

  Hastakut

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden