Sverige
9 november 2020 18:09
Ridsportplus

Veterinärbristen slår mot hästägare i Blekinge

VeterinärvårdAnsträngningarna med att rekrytera veterinärer till Distriktsveterinärernas verksamhet i Karlshamn har misslyckats. Detta påverkar nu verksamheten när det gäller hästar. "Det känns jättetråkigt att vi inte lyckas med att rekrytera veterinärer, vi försöker verkligen att titta på det här ur många olika aspekter," säger Catharina Schepens, marknadschef på Distriktsveterinärerna.

Veterinärbristen slår mot hästägare i Blekinge
Veterinärbristen gör att det blir förändringar hos Distriktsveterinärerna i Blekinge. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är Distriktsveterinärer i Karlshamn och därmed djurägarna i området som nu får känna på veterinärbristen i Sverige.

Du ska kanske åka i väg mitt i natten, det är mörkt och sedan stå där ensam med djurägare som kanske har helt orimliga krav på vad du ska kunna åstadkomma. Catharina Schepens, Distriktsveterinärerna.

Försöken att rekrytera veterinärer dit har misslyckats och nu stängs Distriktsveterinärernas  smådjursmottagning där.

När det gäller hästar och lantbruksdjur så blir i stället Distriktsveterinärernas station i Kristianstad bas för verksamheten i Karlshamn. Det handlar då om akutvård och planerade, förebyggande besök hos djurägare. Under beredskapstid, mellan 17 och 8, utgår tjänstgörande veterinär från sitt hem liksom tidigare.

Svårigheter

– Vi har svårigheter med att rekrytera. Det känns jättetråkigt. Jag funderar mycket på hur vi ska kunna erbjuda ett hållbart, attraktivt sätt att arbeta på, säger Catharina Schepens, marknadschef och affärsområdeschef för häst hos Distriktsveterinärerna.

Ridsport har i en reportageserie berättat om tuffa villkor för veterinärer, och Catharina Schepens bekräftar denna bild.

– Vi försöker verkligen att titta på det här ur många olika aspekter, hur man ska kunna arbeta hos oss genom hela livet. Det är tufft yrke.

Catharina Schepens har fått signaler om att veterinärer kan tycka att beredskapskravet som finns är tufft.
– Du ska kanske åka i väg mitt i natten, det är mörkt och sedan stå där ensam med djurägare som kanske har helt orimliga krav på vad du ska kunna åstadkomma. Där har vi nu ett system med att man kan få stöttning genom att det alltid ska finnas en kollega att ringa, dygnet runt. Man kan också alltid ringa sin chef. Det kan låta som en liten åtgärd men det kan betyda mycket.

Höga förväntningar

Hon har också märkt att djurägarnas förväntningar på veterinärer har ökat.
– Vi kan ju göra mycket mer nu. Och så har vi försäkringsbolagen som också understödjer de här förväntningarna. Men ibland överensstämmer förväntningarna inte med verkligheten, säger Catharina Schepens.

– Veterinärer kan också vara rädda för att bli uthängda i sociala medier.

Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket och ska vara en garanti för att det finns tillgång till veterinärer dygnet runt, året om. Distriktsveterinärerna är också en resurs vid utbrott av smittsam sjukdom.

Vita fläckar

Vissa platser, till exempel i Kalmar, är en vit fläck på Distriktsveterinärernas karta. Där är Jordbruksverkets uppdrag att tillhandahålla veterinärvård  utlagt på privatpraktiserande veterinärer.

Totalt arbetar ungefär 500 personer i Distriktsveterinärernas verksamheter på 80 olika platser runt om i landet.

Catharina Schepens ser i nuläget inte att det kommer att bli enklare att rekrytera veterinärer till Distriktsveterinärerna.

– Nej, det gör jag inte. Dessutom har flera av dem som sköter de vita fläckarna börjat bli seniora och flagga för att de snart vill lägga av. Det kommer öka trycket på vår personal ytterligare, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden