Hoppning
13 augusti 01:55

”Vi kom hit för att vinna guld, och vi gjorde det”

Herning 2022Det var fyra sprudlande glada ryttare och en målmedveten kapten som kunde pusta ut efter att Sverige kammat hem lagguldet på VM i Herning. Men förvånad över att de lyckades, det var nog ingen.

”Vi kom hit för att vinna guld, och vi gjorde det”
De svenska guldhjältarna, där Malin Baryard och Henrik von Eckermann fick låna Crusader Ice och Ermindo till ärevarvet. Foto: Roland Thunholm

För nästan exakt ett år sedan hoppade Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard-Johnsson hem ett OS-guld inför tomma läktare i Tokyo. När samma lag kom till VM i Herning, förstärkta av Jens Fredricson som den fjärde ryttaren, var det ingen som inte såg Sverige som en stor guldfavorit.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona har tagit en dag i taget, knappt dragit på smilbanden trots att svenskarna gick in i finalen i ledning. Men efter att ha tagit en överlägsen lagseger, där det redan efter tre ryttare stod klart att guldet blev blå-gult, kunde han inte hålla sig längre.

– OS-guld och VM-guld, det får man ändå säga är ganska bra! säger han och skrattar när klassen precis har avslutats.

Han använder en hel hög med superlativ när han beskriver sina lagryttare.
– De är aldrig mätta, de vill alltid vidare. Det är otroligt inspirerande att få ha sådana människor omkring sig. Alla lyfts runt omkring dem.

Även om guldmedaljen knappt har svalnat, är det svårt att inte blicka fram emot söndagen – individuellt ligger Henrik von Eckermann i topp, följt av Jens Fredricson.
– Jag är inte förvånad över att Jens lyckas så bra här. Vi har haft en fantastisk dialog hela tiden, hästen har utvecklats och Jens har haft det här som mål och jobbat stenhårt för det. Vi lägger upp en plan och han går in och rider med millimeterprecision, precis enligt plan. Det är otroligt häftigt med sådana människor, konstaterar Ankarcrona.

”Nu är jag sugen på söndag”

Efter en riktigt fin runda – den bästa hittills under mästerskapet – ser Jens Fredricson fram emot den individuella finalen.
– Ja nu är jag sugen på söndag. Det här är stort, att få rida med ett sånt här svenskt lag – att ha en så här bra häst nu när Peder har en så bra häst, och Henrik har en så bra häst och Malin, att få rida i ett lag med otroligt bra hästar, det är otroligt häftigt, säger en lycklig storebror Fredricson som hoppat tre felfria rundor.

Peder Fredricson, som rev bort sina individuella chanser med H&M All In, är lite mer dämpad men avslappnat glad efter segern.
– VM-guld, det är helt fantastiskt.

Vad säger du om din runda?
– Lite släppte väl pressen när jag red in, jag visste ju att vi hade guldet.

Men du hade även din egen individuella plats att rida för?
– Idag är det laget som gäller, jag är glad för det. Det var inte vår bästa runda, han hoppade helt okej. Men det räckte till guld i alla fall, säger han med ett leende.

Henrik individuell ledare

Henrik von Eckermann sitter nu i förarsätet inför fortsättningen, efter ännu en felfri ritt. Ett lagguld var ett steg på vägen.
– Vad säger man? Fantastiskt, vi kom hit för att ta guldet och vi gjorde det. Planen gick som vi hade hoppats. Det är en sak att vara favoriter, sedan att göra det – vi såg idag att banan var krävande och ändå fortsätter vi att prestera på den nivån vi gjorde, det är fantastiskt.

Nu ligger du i topp inför det individuella avgörandet – det är där du vill vara?
– Ja nu ligger det i mina händer igen, men det är väldigt mycket hoppning kvar – ett nerslag så åker man direkt ner i listan. Det vet vi hur lätt det går, men vi tar en dag i taget.

Och du har Jens precis bakom dig?
– Helst hade jag ju inte haft någon bakom mig, säger han med ett skratt.
– Men det är otroligt, för svensk ridsport är det otroligt roligt.

”Sättet vi gör det på är helt makalöst”

Malin Baryard-Johnsson, som gått och gömt sig under Jens Fredricsons avgörande ritt, ser betydligt mer avslappnad ut när hon fått en medalj runt halsen.
– Nu är det lite lättare att andas, konstaterar hon.

Hur känns det att följa upp OS-guldet med ett VM-guld?
– Det är fantastiskt, och sättet vi gör det på är helt makalöst – att vi vinner så stort och efter tre ryttare. Det är bara att njuta av det här, det kommer inte att vara för alltid.

– Vi kom hit för att vinna guld, och vi gjorde det – det känns väldigt väldigt bra. Jag har varit med och försökt så många gånger nu, så jag vet hur svårt det faktiskt är. Men vi är så otroligt bra just nu, bevisligen.

Resultat lag
Ställning individuellt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden