Sportnytt
11 juli 2018 17:36

Vicky Mathiesens sköna huntingrepris

FalsterboDanska Vicky Mathiesen och hennes Dejo bjöd publiken på en favorit i repris när de vann huntingen inför fullsatta läktare i Falsterbo på onsdagen. "Det var super i år, precis som förra året," säger hon.

Vicky Mathiesens sköna huntingrepris
Det var som vanligt full fart i Falsterbo hunting - och segern gick till danska Vicky Mathiesen och hennes Dejo för andra året i rad. Foto: Pernilla Hägg

17 ekipage gjorde upp i publikfavoriten Falsterbo hunting på onsdagen. Som förra årets segrare fick enda danska gästen, Vicky Mathiesen, gå ut sist i startfältet.

Huntingen blev – som alltid – en fartfylld och händelserik tillställning där fyra ekipage inte fullföljde klassen.

Tävlingen började som vanligt inne på stora arenan med en kombination av vanliga banhoppningshinder och några fasta hinder för att sedan fortsätta ut på en på en mer klassisk terrängbana runt de övriga banorna på området. Banbyggare Jan Jönsson hade skapat några tekniska frågor som några riktigt smala hinder ett vattenhinder med nerhopp och upphopp på en distans som inte såg helt enkelt ut. Ryttarna som kom ut senare i startfältet löste dock distansen bättre än de första.

Svenska landslagsryttaren Niklas Lindbäck och Fairy Tale var stigfinnare i den strålande skånesolen. Det blev ett nedslag i början av banan.

Bansträckningen fortsatte sedan in på huvudarenan där målgången också var.

William Nilson Fryer och dressyrstammade Balotelli visade en vägvinnande galopp och härlig rytm genom hela banan. De var felfria på en tid som skulle visa sig räcka länge – något som ryttaren förmodligen kände på sig då han höjde en näven i en segergest när han gick över mållinjen.
– Jag kom hit mest för att testa mig själv. Jag är nöjd med att jag fick till alla språng bra, säger William Nilson Fryer som aldrig har ridit huntingen tidigare.

Pontus Hugosson och 7-åriga Stella rev två av banhoppningshindren, men bjöd på lite extra show och visade sin utmärkta balans genom att släppa tyglarna och sträcka händerna rakt ut över sista hindret inför en jublande publik. Senare visade sig dock att ekipaget blev diskvalificerat då Pontus Hugosson missade att rida genom en pliktport ute på banan.

Tobias Grönberg fick ett nedslag tidigt i banan La Chique som var lite undrande i början. Ekipaget kom sedan in i ett bättre flyt ute i terrängen och fortsatte utan några fler missöden.

Jonna Britse var en av dem försvann då hennes Quattrino inte ville hoppa över vattengraven inne på huvudarenan. Anna Fors försvann också efter några stopp  på terränghindren med sin Lillbullen. Jennifer Hallsenius fick också skritta ut från banan efter att hennes Chelldon Z inte var med på noterna vid stockarna ungefär mitt i banan.

Hanna Berg lotsade Jagular Pooh stadigt och säkert ute i terrängen, men fick med sig två hinder ner i första rundan inne på banan och sedan ytterligare ett.

Anna Freskgård och Loutus av Hagalund började med att riva de första hindren och galopperade sedan igenom resten utan några större problem.

Förra årets vinnare, danska mästerskapsryttaren Vicky Mathiesen och hennes hinderkloke Dejo, gick ut sist. Det såg säkert ut hela vägen när Dejo sökte själv efter hindren runt banan.
– Det var super i år, precis som förra året även om det var lite större och svårare i år, säger hon och öser beröm över sin hästs prestation.

William Nilson Fryer blev tvåa och Mathias Gustafsson trea med Arno van de Zuuthoeve. Gustafsson, som tävlar internationell tvåstjärnigt med sin häst var fyra i huntingen förra året.
– Det var jätteroligt att komma tillbaka. Ganska mycket var annorlunda, det var både svårare och högre i år, säger han.

Vicky Mathiesen fick 40 000 kronor för sin seger.

Banbyggaren Jan Jönsson var inte helt nöjd med att det blev så många nedslag.
– Nej, det tycker jag var lite dåligt, säger han.

William Nilson Fryer tyckte det var lite retfullt att det blev en dansk seger när flera av de svenska landslagsryttarna fanns i startfältet.
– Vi borde har mer sådant här i Sverige. Det är ett jättebra sätt att testa speedväxlarna i sin häst, säger han.

Missa inte bildspel och intervju med segraren.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden