Distansritt
27 juli 2015 15:38

Victoria testade YRVM-banan

Vartannat år avgörs YRVM i distansritt. Distansen är 120 km och i år är det Chile på den Sydamerikanska västkusten som är värd. Den svenska distansryttaren Victoria Boberg, som ingår i YR-landslaget, tog förra veckan flyget över Atlanten för att testa YRVM-banan.

Victoria testade YRVM-banan
Victoria och Atahualpa efter ritten med tränaren till vänster och ägaren till höger.

Victoria Boberg, 19 år från Åsbro i Närke, har redan hunnit skaffa sig rutin från över 3 700 genomförda och godkända tävlingskilometer i distansritt både i Sverige och utomlands. I juni red hon hem YR-silvret på Nordisk Baltiska Mästerskapen, NBM. Med familjehästen Wampir ox tog hon en tvåstjärnig seger på 120 km i Holland 2013, och de båda red in på plats 22 på YREM i Italien 2014.

Victorias uppgift i helgen var att kvalificera distanshästen Atahualpa till YRVM på runt 14 km/tim vilket hon lyckades med.

– Han var otroligt fräsch och fin hela dagen och hade krafter kvar på slutet. Atahualpa kommer att vara min reservhäst på YRVM, och det är jag mycket glad över då vi funkade bra ihop, rapporterar Victoria, som gör den här YRVM-satsningen med egna medel.

Årets YRVM, en CEI** 120 km, avgörs i Parque Tricao Santo Domingo, cirka 120 km väster om huvudstaden Santiago i Chile, den 23 oktober. Banan, är tuff och teknisk med en varierande terräng och både vidsträckta slätter och många backar uppför och nedför och går också på stranden vid Stilla Havet och förbi vinodlingar.

I Sydamerika är det flera länder som har regelbundna tävlingar i distansritt. Internationellt har framförallt Uruguay utmärkt sig med både guld och lagguld på YRVM 2011, men även Chile på VM 2015. Och det är inte första gången Victoria tävlar i Sydamerika med inhemska distansrittshästar. Förra året var hon på femte plats på en enstjärnig 80 km i Uruguay, och åkte sedan vidare till Chile och var nr tio på den blivande YRVM-banan i Santo Domingo.

– Jag åker tillbaka till Chile redan i början av september för att träna med min VM-häst Tiberius. Det kommer att krävas mycket av både häst, ryttare och team för att lyckas, och det blir extra tufft för de ekipage som flygs in från länder utanför Sydamerika då det är ett helt annat luftklimat i Chile och en mycket kuperad bana, säger Victoria och tillägger:

– Visst drömmer jag om medalj, men siktar absolut på top ten!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden