Sverige
14 september 2016 13:53

Vill ha elithästar till forskningsprojekt

Sveriges Lantbruksuniversitet letar för närvarande efter hästar som kan vara med i ett forskningsprojekt. Hästarna ska träna och tävla på nationell eller internationell nivå.

Vill ha elithästar till forskningsprojekt
Hur påverkar träning och tävling hästens rörelser? Det vill ett forskningsprojekt i Uppsala ta reda på och efterlyser elithästar i hoppning, dressyr och fälttävlan.

Projektet handlar om att studera elithästars rörelsemönster, och så väl dressyr- som hopp- och fälttävlanshästar är intressanta.

Grunden är att många hästar som tränas och tävlas inte rör sig lika i båda varven och i dagsläget vet inte forskare och veterinärer om hästarna kan ha medfödda olikheter i sina rörelser, eller om de kommer med träning och tävling. Man vill också veta hur det kan påverka hästens prestationsförmåga.

Hästar som är intressanta för projektet ska under det senaste halvåret ha tävlats eller tränats för tävling på nationell eller internationell nivå. De ska vara friska och inte ha haft några skador som lett till längre träningsuppehåll.

De hästar som tas ut i projektet kommer att få sina rörelser mätta genom små sensorer som bland annat ska tala om vilket ben som en eventuell olikhet i rörelserna kommer ifrån.

Här kan du läsa mer om forskningsprojektet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden