Sverige
25 mars 2022 06:25
Ridsportplus

Ville slippa krav på ligghall för att hålla nere priset

BeslutEn hästägare på västkusten ansökte om dispens från kravet på ligghall för hästar på lösdrift - som en av anledningarna framförde mannen möjligheten att föda upp hästar till en lägre kostnad. Men han lyfte också hästvälfärd som ett viktigt skäl.

Ville slippa krav på ligghall för att hålla nere priset
Förvaltningsrätten slår fast Jordbruksverkets beslut från förra året - mannen får ingen dispens från kravet på ligghall. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I augusti 2021 ansökte mannen om dispens från kravet på ligghall för sina avelsston och unghästar hos Jordbruksverket. I sin ansökan skrev mannen att hästarna skulle hållas i stora hagar med naturligt skydd, och att de hade en passande hårrem och kroppsbyggnad för att klara av klimatet.

Hästarna skulle ha fri tillgång till foder och vatten, och de beräknade fölningarna skulle endast ske under vår- och sommarhalvåret. Mannen uppgav även att han hade ett eget kontrollprogram, där två veterinärer kontinuerligt skulle undersöka hästarna. Om veterinärerna inte ansåg att det gick att hålla hästarna utomhus skulle de stallas upp.

Mannen pekade på särskilda skäl, som att han ville ge hästarna möjlighet att röra sig fritt, äta, dricka, vila och umgås med andra hästar på stora ytor. Han lyfte även den ekonomiska aspekten med att ha hästarna på lösdrift, men att inte behöva ha en ligghall – hästarna mannen föder upp är riktade mot hobbyryttare och ridskolor, och för att kunna hålla låga priser på hästarna anser mannen att de behöver vara så billiga som möjligt att föda upp.

Avslag hos Jordbruksverket

Jordbruksverket ansåg dock inte att mannens anledningar var tillräckliga, utan hästarnas behov av en torr och ren liggplats var viktigare. De avslog därför hans ansökan.

Mannen överklagade därefter beslutet till förvaltningsrätten i Jönköping, och menade att det idag är stor brist på uppfödare av hobby- och ridskolehästar i Sverige.
”En beviljad dispens skulle göra det möjligt att ta fram en hållbar och sund häst till ett pris som både ridskolor och hobbyryttare kan betala och utan att tumma på hästens välfärd. Markerna är stora med naturliga skydd mot väder och vind i form av skog och berg. Lojsta hed har dispens för att ha sina hästar ute vintertid utan ligghallar och det fungerar bra”, skriver mannen i sin överklagan.

Men förvaltningsrätten delar Jordbruksverkets bedömning, om att det inte finns några särskilda skäl för att ge dispens från kravet på ligghall. Förvaltningsrätten avslår därför överklagandet.
– Alla hästar har i dagsläget tillgång till ligghall, säger uppfödaren, som vill betona att den ekonomiska aspekten bara är en del i detta.
– Ett problem är att Jordbruksverket vill ha foderplatser i anslutning till ligghallarna och det innebär risk för konflikter i anslutning till ligghallarna, säger uppfödaren som anser att hästarna han föder upp, bland annat olika ponnyraser och kallblod, skulle klara sig väl utan ligghall, och att det i första hand handlar om att kunna släppa dem i stora hagar tidigare på våren och ha dem ute längre på hösten.
– Jag har också hela tiden haft samråd med länsstyrelsen som gärna ser att frågan prövas i högre instans, säger mannen som nu överväger att överklaga till kammarrätten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden