Sverige
15 februari 2018 19:08

Vitaminbrist på världsmarknaden ger dyrare foder

PrisökningDet råder vitaminbrist på världsmarknaden vilket har lett till prisökningar på vitaminer. Hästfoder och fodertillskott hör till de produkter som ökar i pris på grund av detta - Ridsport har kollat med några fodertillverkare hur deras prisökningar ser ut.

Vitaminbrist på världsmarknaden ger dyrare foder
Kraftfodret blir dyrare på grund av vitaminbrist på världsmarknaden (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Det finns flera faktorer som ligger bakom vitaminbristen på världsmarknaden. Dels är det Kinas stramare miljölagstiftning som gjort det svårt för deras vitaminproducenter att upprätthålla en normal produktion, och dels är det en brand vid en anläggning i Tyskland som ställer till det. Den tyska anläggningen producerade cital, som används i framställningen både av vitamin A och E, så dessa vitaminer är så att säga dubbelt drabbade.

Enligt uppgifter som Ridsport fått ta del av har priserna på A-vitamin minst tiodubblats sedan i somras, och nu står E-vitaminet för en liknande situation och har åtminstone femdubblats under samma period.

Ridsport har varit i kontakt med några svenska foder- och fodertillskottstillverkare för att se hur prisökningen av vitaminer påverkar priserna på hästfoder.

På Krafft meddelar Frida Månshammar Nordell att de kommer att avisera en prisökning den 1 mars. Hur mycket beror på hur koncentrerat fodret är och därmed hur mycket vitaminer som tillsätts.
– Men man kan räkna med en ökning på en tia per 20-kilos säck, säger Frida Månshammar Nordell till Ridsport.

Hos Svenska Foder, som bland annat tillverkar hästfodret Hippo, blir det också en prisökning och den kommer att ligga på ungefär fem procent.
– Vi har valt att inte sänka råvarunivåerna och det är därför priserna gått upp, säger Elisabeth Nordberg från Svenska Foder.
Elisabeth Nordberg berättar också att branschen räknar med att det här ska vara löst under det kommande halvåret, och att priserna ska vara tillbaka på normala nivåer igen till hösten.

Prisökningar blir det även hos Trikem som tillverkar fodertillskott.
– För tillfället är det Thiamin (Vitamin B1) som dragit iväg något sanslöst med över 100 procents ökning, säger Torbjörn Carlsson på Trikem.
Att priserna går upp och ned på världsmarknaden är dock inget ovanligt menar Torbjörn Carlsson, och tillägger att alla priser brukar inte gå upp samtidigt.
– En annan råvara som gått upp i pris mycket är psyllium som är så dyr nu att vi pausar den – annars skulle det bli en väldigt dyr produkt för kunden.

På RyttarCompaniet, som tillverkar fodertillskottet NAF, har man däremot inga planer på prisökningar i dagsläget.
– Om det sedan innebär att priserna höjs relaterat till svårigheter att få fram vitaminerna på grund av en ökad efterfrågan får det återstå att se, säger Sofia Fredriksson från RyttarCompaniet.

Vitaminkällor: Feed Info, Feed Navigator, CCM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden