Dressyr
8 december 2016 19:40

VM-hästen Morell död

"Han är hästen som skapade mig, gett mig mest framgångar, hans aska ska strös här på Hviderup", säger Mattias Jansson efter att idag ha sagt adjö till Morell. Tillsammans red de VM i Jerez 2002 och skapade ett liv tillsammans.

VM-hästen Morell död
Montage med Mattias Jansson och Morell, hemma på Hviderup och på banan under Globen-tävlingarna. Foto: till vänster Lotta Gyllensten 2003, till höger Roland Thunholm 2002

EM-hästen Morell (SWB f -91 e Martini u Kamelia (63) elit e Democritos, uppf Brita Stenpil) var hästen som tog Mattias Jansson till landslaget. De utbildade sig tillsammans under åren hos Anky van Grunsven.

I morse somnade Morell in efter att ha drabbats av kolik onsdagkväll. 
-Han är hästen som skapade mig, gett mig mest framgångar och betytt allt, hans aska ska strös här på Hviderup, säger Mattias Jansson 

Morell hade stor talang och begåvning, han var både unghäststjärna och tidig att nå Grand Prix, tillsammans med Mattias. Samtidigt drogs Morell med en del hälsoproblem, karpaltunnelsyndrom, och Mattias valde att pensionera honom från tävlingsbanorna redan när han var 12 år. Då hade de framgångar i Falsterbo och VM-start i spanska Jerez 2002 på CV:et.

Mattias Jansson och Morell under Grand Prix klassen på VM 2002 Foto: Roland Thunholm

– Morell var en väldigt aktiv pensionär, han har ridits hela tiden, jag har varit väldigt angelägen om att han skulle ha ett bra liv och få ett värdigt avslut, berättar Mattias Jansson.
– De senaste två åren har jag känt på mig att något sådant här skulle kunna hända, det är ganska vanligt för äldre hästar att de drabbas av kolik.
– Vi har vakat i natt och gett honom medicin så han har haft god smärtlindring hela vägen men i morse hade det inte vänt och då återstod bara operation. Det gör man inte mot en gammal vän, så då fick han somna.
– Det är klart att det är sorgligt, men jag vilar i att han haft ett bra, fint liv och ett värdigt avslut, det är en naturlig utveckling och 25 år är bra för en häst.
– Det kändes mycket värre när jag förlorade Kalundi i svår sjukdom och som alldeles för ung, då var jag helt maktlös. Med Morell kunde vi göra det bra, det är viktigt, att göra det bästa för hästen,  avslutar Mattias Jansson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden