Distansritt
23 maj 2021 17:01
Ridsportplus

Tog varandras händer på VM-upploppet

VärldsmästareVM i distansritt över 160 km fick en överraskande upplösning med guld och silver till UAE och lagguld till Spanien. Istället för att sätta full fart på upploppet hände något oväntat när de individuella medaljerna skulle delas ut. Det enda svenska ekipaget stoppades dessvärre i vetgate efter 140 km. "Vi gjorde en kämpainsats", säger Kjell Westerback.

Tog varandras händer på VM-upploppet
UAE-ryttarna vann guld respektive silver vid VM i distansritt i italienska Pisa. Till vänster rider guldmedaljören Salem Hamad Saeed Malhoof Al Kitbi på Haleh, till höger syns silvermedaljören Mansour Saeed Mohd Al Faresi med Birmann Aya. Foto: FEI/Christoph Taniere

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det blev en spännande och lite överraskande avslutning när kampen om medaljerna skulle avgöras på de två sista sträckorna på VM i distansritt 160 km i Pisa i Italien. Det blev guld och silver till Förenade Arabemiraten, UAE, och brons till Chile. Det enda svenska ekipaget gjorde en godkänd insats trots att de stoppades i vetgate efter 140 km.

    Till slut lyckades Spanien ta tredje raka lagguldet på VM före Brasilien och Frankrike som tagit lagmedalj på alla VM sedan 2008.

    Näst största grenen

    Distansritt är sedan flera år den näst största grenen efter hoppning i den internationella FEI-familjen. Det är 25 år sedan första VM 160 km avgjordes i distansritt 1986 utanför Rom i Italien. Då var det 18 startande från 7 nationer och 3 lag som gjorde upp om medaljerna.

    Skikos Omar och veterinären Cassandra Schuler, USA, tog guld, och delad tvåa var Drago och Bernhard Dornsiepen, Västtyskland. Storbritannien tog lagguld. Därefter har VM och EM i distansritt avgjorts vartannat år, men efter en felaktig start i kombination med väder avbröts VM i Tryon, USA, 2018, och i september 2020 stoppade pandemin VM-loppet i Italien.

    På VM i Samorin 2016 var det 133 startande från 46 länder, men årets VM i Pisa i Italien med tävlingscentrum på San Rossore Racecourse i utkanten av en stor nationalpark vid Liguriska havet, präglades fortfarande av pandemin.

    På startlinjen stod 72 ekipage från 31 länder. Vädret var perfekt för ett VM-lopp i distansritt med mulet, 17 plusgrader, och en kylande vind.

    En av ryttarna var tyska ridläraren och distansrittsveteranen Bernhard Dornsiepen som har genomfört över 20 stycken 160 km  med 2 segrar och 9 pallplatser. Han har också ett EM-brons från 1987 och var nummer 13 på WEG i Stockholm 1990. Bara två ekipage från Skandinavien var med: Hadari ox/Kjell Westerback från Småland och Doratshah ox/Tonje Danielson, Norge.

    Inga lag tas ut

    Man tar inte ut ett lag i distansritt, utan de tre bästa individuella ekipagen från varje land bildar laget efter målgång och godkänd slutbesiktning. Varje land får ha max 5 ekipage. I årets lagtävling var det 12 lag men, bara 8 länder som hade 5 ekipage och därmed var starkare och även lagmedaljfavoriter. Dessa var Bahrain, Spanien, Frankrike, Italien, Portugal, Ryssland, UAE och USA. Tyvärr blev det bara 7 lag kvar dagen före start. En av hästarna från USA fick feber och samtliga hästar från USA isolerades och fick startförbud.

    Banan i nationalparken är flack och snabb och höjdskillnaden försumbar. Underlaget är sand, gräs och grus som kan vara tungsprunget och lite asfalt som sällan är något
    problem, men kan bli hal om det regnar eller är över cirka 35 plusgrader. Kombinationen tät skog, värme och fuktig luft från havet intill kan dock vara ett problem med luft och syre som setts på de YREM och YRVM som avgjorts för några år sedan på samma banor.

    Starten gick på galoppbanan 07.00 och det blev nästan som vanligt på ett VM att gulfstaterna med Förenade Arabemiraten UAE, Bahrain samt Spanien, Italien och några till gärna ville hitta en tätposition. Men de som följt svensk och internationell distansritt några år vet att ett lopp över 160 km nästan alltid avgörs först efter 100 till 120 km. Vägen dit handlar mycket om att kunna anpassa farten till banan och hästens förutsättningar och hitta sans och balans för att klara veterinärernas besiktningar mellan varje sträcka. Och slutbesiktningen inom numera 20 minuter efter målgång är alltid, och blev även i år, en nagelbitare på ett mästerskap.

    Hadari Kjellwesterback Cei-ermelo-11-05-18-912 (002)photohanke
    Hadari och Kjell Westerback klarade nästan att genomföra årets VM i distansritt. Bilden från ett VM-kval i Ermelo. Foto: PhotoHanke

    Svenska ekipaget följer planen

    Första sträckan till vetgate 1 ska alltid vara den längsta och var 33,7 km. Tättempot dit blev mellan 19 och 22 km/tim och det är Bahrain, UAE och Uruguay som är först till ankomsttid. Italien håller hyfsat ihop och landar på 19,3 till 20,6 km/tim. Satsar man på lagmedalj är taktiken vanligen att man antingen försöker hålla ihop laget så länge det går för att kunna hjälpa varandra att dra, eller satsa på tätposition hela loppet med sitt starkaste kort. De 1 till 14 första godkända var inom 1 minut och de 52 första ekipagen inom 15 minuter i vetgate 1. Veterinärerna stoppade 6 hästar för gait som betyder oregelbunden gång.

    Kjell och Hadari avslutar startfältet som nummer 56, blev godkända utan anmärkning, och följer helt sin plan på 16 km/tim. Planen är att genomföra och inte att jaga medalj eller placering utan ha en erfaren mästerskapshäst inför EM i september. Doratshah ox/Tonje Danielson, Norge, är nummer 50 på 18,6 km/tim. Toppekipagen pulsar in i vetgates med naken häst (då ridtiden stoppas) på mellan en och två minuter. Numera har man bara 15 minuter på sig för att inte bli utesluten och max 4 i varje team.

    Det är Spanien, UAE, UAE, Bahrain och Spanien som är en tät toppkvintett i vetgate 3 efter 90,6 km, och de tio i täten är inom en dryg minut. Tempot är fortfarande mellan 21 och 22 km/tim. Bernhard Dornsiepen och Bekele El Djem rider på 19,9 km/tim och landar 18 minuter bakom ledaren på plats 33. For Ferro/Rodrigo Omar Blanco, Spanien, tog ledningen efter vetgate 2 och leder med ett sträcktempo på 20,5 m/tim, 8 sekunder före Haleh/ Salem Hamad Saeed Malhoof AL Kitbi, UAE. Det är UAE, Spanien, Bahrain och Brasilien som har ett litet övertag i lagtävlingen i vetgate 3.

    I vetgate 4 efter cirka 116 km börjar agnarna skiljas från vetet. Lagchansen spricker för UAE. Bahrain har också bara två kvar i loppet. Spanien med fyra i laget tar en klar ledning före Brasilien, Frankrike, och Portugal. Sträcktempot i täten sjunker till 19,6 km/tim och det är bara 40 VM-ekipage kvar i loppet.

    Flera stoppas mot slutet

    Efter 140 km och med 20 km kvar av VM-loppet är det 11 ekipage i vetgate 5 som stoppas. Distansrittsveteranerna Bernhard Dornsiepen och regerande världsmästaren Jaume Punti Dachs, Spanien är två av dem. För Hadari och Kjell Westerback, som med 14 km/tim är sist i loppet och över 3 timmar bakom täten är årets VM över.

    – Vi gjorde en kämpainsats i 140 km och klarade första besiktningen i vetgate fem, men i reexamination där man travar upp alla hästar minuterna före start så hade Hadari en liten rörelsestörning fram. Troligen handlar det om muskeltrötthet, säger Kjell som givetvis var besviken och tyckte det var surt när man var så nära att klara ett VM-lopp, men han satsar fortfarande på start i EM i september.

    Ett VM-lopp i distansritt är svårt och tufft både för hästarna, ryttaren och teamet. Under de obligatoriska viloperioderna på cirka 40 minuter var det flera hästar som stod med bägge frambenen i stora vattenhinkar med is. Och Hadari och flera andra hästar var tacksamma för teamets handmassage i vetgates.

    For Ferro/ Omar Blanco Rodrigo, Spanien, går ut på sista sträckan i ledning 8 sekunder före Haleh/ Salem Hamad Saeed Malhoof Al Kitbi, och 1,5 minuter före Birmann Aya/Modh Saeed Mansour Al Faresi båda UAE. Cirka 7 minuter bakom dessa finns Acantara/Rui Lanternas, Portugal och As Embrujo/Boni Viadad Vivero, Chile.

    Första kilometerna av sista sträckans 20 km, en bana som en rektangel med kilometerlånga spikraka breda grusvägar, blir det en rasande match mellan de tre i täten. Tempot är uppe på 24,5 km/tim, men de båda UAE-ekipagen drar på i 26,2 km/tim innan de kan passera. Då släpper For Ferro och Rodrigo sin ledning och drar ned farten rejält till mer normala 18 km/tim. Han har ju ett lagguld att tänka på när det individuella guldet blev för tufft att nå.

    Överraskande upplopp

    När de båda UAE-ekipagen kommer in på galoppbanans kurva före den långa upploppsrakan är det huvud vid huvud, och alla väntar på att guldstriden ska komma. Men icke. I ett tempo som mest liknar ridskolegalopp tar de i stället varandras händer som en markering på att man vill dela segern på mållinjen. Det får man göra, men reglerna säger att om måldomarna kan avgöra vilken häst som har sin nos eller huvudet först över mållinjen så ska det dömas bara en segrare. Individuella segertiden för guldmedaljörerna Haleh/ Salem Hamad Saeed Malhoof Al Kitbi blev 7.24,24 tim/21,602 km/tim.

    Men det är inte For Ferro och Omar Blanco Rodrigo som kommer in som bronstrea. I stället är det As Embrujo/Boni Viadad Vivero, Chile, som avancerat från sin femteplats. Efter en lång noggrann slutbesiktning får han till sist tummen upp av veterinären och den lite tveksamma ryttaren och teamet klappar om hästen och varandra. Boni är 27 år och bor och arbetar i Italien där han också kvalat in sin häst till VM.

    Det är Warrens Hill Chayeze/Angel Soy Coll som med sin fjärdeplacering lägger grunden för Spaniens tredje raka lagguld på VM. Rui Lanternas blir femma och For Ferro och Omar sexa. Doratshah/Tonje Danielson, Norge, genomför VM på plats 25 med ridtiden 9.38,11 tim/16,606 km/tim.

    Flerfaldiga världsmästaren Maria Alvarez Ponton lotsar in sin Mandany 28 minuter bakom guldmedaljören på plats 15 av de 26 ekipage som genomförde VM-loppet med ridtiden 7.53,01 tim/20,295 km/tim. Men det spanska teamet och Marias man Jaume Punti Dachs får jobba hårt med att få ned pulsen på Mandany innan Spaniens lagguld är klart.

    Pandemin och EHV-1 har ställt till för FEI med mästerskapen sedan 2019. Därför kommer både EM 160 km för seniorer och YRVM 120 km att avgöras i Ermelo i Holland den 6-11 september. Förhoppningsvis har då Sverige två lag på plats, för det är med ett lag som Sverige kan ha en medaljchans.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden