Sportnytt
24 augusti 2023 13:28
Ridsportplus

Wermland Equestrian Games läggs ner

Tackar för sigEfter att ha ägnat nästan halva livet åt att arrangera tävlingar väljer nu Thomas Wilhelmsson att lägga ner Wermland Equestrian Games, som han haft hemma på gården i Hästviken på Hammarö i 17 år. Årets upplaga blev den sista. "Det känns som om vi avslutade på topp, allt var perfekt", säger han.

Wermland Equestrian Games läggs ner
Emma Emanuelsson blev sista vinnaren under Wermland Equestrian Games, när hon i år toppade 1,50 med Canbella Blue PS. Här med Thomas och Sophie Wilhelmsson under prisutdelningen. Foto: Nils Lidén/Wermland Equestrian Games

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Genom sitt företag Equality Line har Thomas Wilhelmsson varit inblandad i en lång rad olika upplägg av tävlingar, och även initierat flera nyheter under åren – han var en av de första att arrangera tävlingar privat och att dessutom lägga fibersand på ridbanorna. Men nu är det slut på all energi han lagt på att rodda det stora meetinget Wermland Equestrian Games.

  – Ja, nu är det färdigt. Vi har lagt ner så otroligt mycket tid på det här, även om vi har jättemycket folk som hjälper till under själva tävlingen. Men före och efter så är jag ensam, säger Thomas Wilhelmsson, som blir 70 nästa år.

  Tillsammans med frun Sophie Wilhelmsson, som skött all administration kring tävlingarna, vill han nu kunna ägna mer tid åt dotterns tävlande.

  Thomas-wilhelmsson-1-190806-rt
  Thomas Wilhelmsson Foto: Roland Thunholm

  Även om det inte är färdigtävlat på anläggningen i Hästviken på Hammarö – Sörmon Ridklubb och Karlstad Sportryttare arrangerar en del tävlingar hos Wilhelmssons – så är det ingen som har velat ta över rodret för jättemeetinget Wermland Equestrian Games.

  – Det är ingen som vill lägga ner det jobbet, konstaterar Thomas Wilhelmsson.
  – Kanske kan de värmländska ridklubbarna utveckla sina tävlingar, eller om någon ny kommer in. Det vore bara trevligt att ha dem här.

  Många minnen

  Under de 17 åren med Wermland Equestrian Games har han samlat på sig många minnen.
  – De första åren gick allt på gräs här, 2010 hade vi tre gräsbanor igång. När tävlingarna drog igång på torsdag morgon så började det regna. Sedan fick vi 97 millimeter på ett dygn. Det är ju något man kan säga att man kommer ihåg.

  Redan något år efter starten, 2007, fanns en bana med fibersand – underlaget som sedan lades in på samtliga tävlingsbanor på Hammarö.
  – Många slutade tävla på gräs, så innan vi hade gått över till sand fick vi väldigt lite starter något år. Nu har vi ju istället haft kö.

  Drönarbild_weg
  Ett flertal ridbanor har gjort det möjligt att ha flera klasser igång samtidigt. Foto: Wermland Equestrian Games

  Dubbla mästerskap

  En mängd mästerskap har arrangerats på anläggningen, bland annat ett år med dubbla SM när både hopp- och dressyrryttarna åkte till Värmland.
  – Vi har även haft NM för både ponny och stor häst i flera grenar, det var jättehäftigt. Vi har väl haft tio SM skulle jag tro, så det har varit mycket kul.

  Även tävlingar som just nu pågående Champion of the Youngsters och Riksmästerskapet såg dagens ljus på Hammarö.

  Allting var perfekt, så jag tänkte ”nu kan det inte bli bättre”. Då är det läge att sluta.

  Årets upplaga av Wermland Equestrian Games, som visade sig bli den sista, beskriver Thomas som ”perfekt”.
  – Vi hade jättebra väder, vår camping nere vid sjön var helt full av husvagnar, lastbilar och b-kortare – folk kunde bada och gå i sjön med hästarna. Vi hade ett derby som var jättekul, maten var jättebra, underlaget var toppen och en jättebra italiensk banbyggare i Andrea Colombo. Allting var perfekt, så jag tänkte ”nu kan det inte bli bättre”. Då är det läge att sluta.

  Peder Fredricson-jumper Doase 5 220612 Rt
  2022 kom dåvarande världsettan Peder Fredricson till Wermland Equestrian Games och fick ta täten i ett av ärevarven. Foto: Roland Thunholm

  När beslutet nu är taget erkänner Thomas Wilhelmsson att det känns lite tomt.
  – Det gör det. Min fru Sophie, som också har gjort ett jättejobb med tävlingarna, hade nog gärna fortsatt om hon hade fått bestämma. Men vi har ju Equality Line och fullt upp ändå. Den här tävlingen har vi jobbat med på fritiden.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden