Avelsnyheter
20 juni 2018 10:37

WFFS-resultat för flera hingstar

WFFS-testadeTestresultaten för WFFS fortsätter komma in. Här är några av de senaste rapporterna samlade.

WFFS-resultat för flera hingstar
Click and Cash är en av hingstarna som visat sig vara fri från WFFS-genen. Foto: Fredrik Jonsving

Många hingstägare väljer att testa sina hingstar för den dödliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS), och de flesta är glädjande nog fria från anlaget. Här kommer den senaste samlingsrapporten:

  • Lene Nissen-Lembke meddelar att Click and Cash är fri från WFFS-genen.
  • Harlem D är också fri från WFFS meddelar Stall Säthälla.
  • Hos danska Katrinelund har Tailormade Temptation och Floriscount visat sig vara fria från WFFS.
  • Gestüt Westfalenhof har en hel rad hingstar fria från WFFS, bland annat Belissimo M som använts en hel del i SWB-aveln. Hos Gestüt Westfalenhof har det visat sig att en hingst är WFFS-positiv och det är Ventador.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-