Nyheter
20 april 2018 11:46

Yajamila och hennes matte flyttar till Wien

DiplomatkarriärNär Karoline Goldberg fick sitt drömjobb på svenska ambassaden i Wien var det självklart att hennes OS-häst Yajamila skulle flytta med. Och hon framhåller hästarnas betydelse för sin karriär.

Yajamila och hennes matte flyttar till Wien
Innan har det varit Karoline Goldberg som har följt med sin Yajamila på äventyr, som här på unghäst-VM. Nu blir det stoet som får hänga med matte på hennes nya utmaningar. Foto: Privat

– Det fantastiska med det här jobbet är att jag får jobba med exakt det jag profilerat mig inom; makt, vapen och internationella relationer, säger Karoline Goldberg som för Ridsports läsare förmodligen är mest känd som ägare och uppfödare till Henrik von Eckermanns OS-häst Yajamila (SWB sto f 2006 e Lux Z-Daimler B, uppf Johanne Goldberg, äg Karoline Goldberg och Johanne Goldberg).

Hästarna får mig att tro på mig själv, att aldrig ge upp och ta ansvar för hur jag vill att livet ska se ut. Karoline Goldberg.

I mitten av augusti går flyttlasset från Göteborg till Wien. Där ska Karoline Goldberg arbeta på svenska ambassaden som både har en representativ roll gentemot Österrike, men även är Sveriges representation i FN-organen där.
– Jag ska ha en säkerhetspolitisk tjänst. I korthet företräder jag Sverige i kärnvapenfrågan och kommer att rapportera hem om vad som händer här nere. Detaljerna är inte klara än men jag hoppas få jobba en del med Mellanöstern. Säkerhetspolitik i Mellanöstern och Nordafrika är mitt expertområde, säger Karoline Goldberg.

Med i flytten följer två kaniner, Yajamila och stoets syster Balvenie.
– Jag har följt Yajamila på hennes alla äventyr i världen, nu får hon följa med på mitt, säger Karoline Goldberg.

Sa nej till Qatar
– Jag blev erbjuden en tjänst på ambassaden i Qatar, vilket är det land jag forskat på mest hittills. Men dit kan jag inte ta med mig mina hästar så det blev nej.

Os 2016, Dag 12 Ridsport, Hoppning, Jumping
Karoline Goldberg blev känd inom ridsporten som ägare och uppfödare åt Yajamila som gick OS i Rio med Henrik von Eckermann. Nu flyttar stoet med matte till Wien där ett spännande uppdrag på svenska ambassaden väntar. Foto: Roland Thunholm

27-åringen är uppvuxen i Wien och har hittat ett stall som duger åt hennes prinsessor i staden. Hon har en masterexamen i statsvetenskap.
– I min pågående forskning kom jag i kontakt med allt från krigsrebeller till vapensmugglare och diktatorer som håller dem om ryggen. Nu får jag jobba med att motverka sådant.

Uppdraget är på sex månader till att börja med och är ett första steg in i den diplomatiska världen för Karoline Goldberg. Och hon framhåller hästarnas roll i det här viktiga karriärsteget för henne.
– Det finns ingen bättre sport för personlig utveckling. Jag har haft alla våra hästar sen dräktigheten så jag har ett speciellt band till dem. Hästarna får mig att tro på mig själv, att aldrig ge upp och ta ansvar för hur jag vill att livet ska se ut. Och jag tror vi hästtjejer är bra på att ta för oss på det sättet, säger hon.

Lärdomar från stallet
Andra lärdomar som hon tar med sig från stallet är samspelet mellan helheten och detaljer.
– Det finns få småsaker vi gör som inte påverkar det stora hela. Det tänket är detsamma i världspolitiken och det tar jag med mig i mitt uppdrag.
Och Yajamila – vad ska hon göra?
– Vi siktar på att ta minst en seger i 1,40-hoppning under det här året. Och om matte vågar hoppar vi högre!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden