Sport
24 augusti 2017 07:30

Yngve kör först under EM

Vem kommer först i EM-körningen i Göteborg? Jo, en hästkarl utöver det vanliga. Yngve Käll, flerfaldig svensk mästare med många internationella meriter ska nämligen vara föråkare när EM-körningen drar igång på fredag.

Yngve kör först under EM
Först i mål blir han i alla fall i helgen. Parkusken Yngve Käll är föråkare under EM i Göteborg.

Yngve och hästarna Libell, Liberty, (båda efter Last Liberty) och Kanton (imp. Danmark) har haft en tuff tävlingssäsong så här långt och det är inte över ännu. När han väl visat både kuskar och publik hur banorna i Göteborg ska tacklas väntar nämligen parkuskarnas eget världsmästerskap i Lipica i Slovenien. Till den tävlingen ansluter även Yngves fjärde häst Galleway (e. Bellini).

– Varför vi valde Yngve Käll som föråkare, säger Karin Mårlind Strauss, med i organisationstoppen för körningen under EM.
– Rutin, framgång, kunskap och så är han ju från västra Sverige också!

Yngve Käll har tävlat i körning länge, hur länge kommer han inte ens ihåg men det började i alla fall med ponnyer och sedan härjade han i många år i toppen med sina parhästar. Tuffa strider har stått mellan honom och kuskar som Birgitta Nilsson, Jan Olofsson och Göran Petersson.
– Det var nog i slutet på 80-talet som jag började, säger han när han funderat ett tag.

Yngve Käll med Kanton, en av de hästar han ska visa upp för Göteborgarna i helgen.

Roligt att köra på stadsgatorna
Att vara föråkare på ett EM är något han ser fram emot. Han har varit och tittat på hindren och hinderområdet i Slottsskogen och sträckan igenom centrala stan.
Ganska fantastisk miljö, roligt att köra och bra att prova hästarna, inte minst på stadsgatorna.

Under det här mästerskapet har arrangörerna valt att ha föråkare även på dressyr och precision och det betyder att publiken på Heden får chansen att uppleva parkörning när den är som bäst och se vad det här egentligen handlar om.

Kanton är nyast
I dressyren går Libell och Liberty och till maraton och precision sätter jag in Kanton istället för Libell.
Kanton är det senaste tillskottet i Team Käll. Den store skimmeln kommer från Danmark och kördes i Sverige av numera bortgångne kusken Glenn Hesslo med stor framgång.

Tidigt i våras gjorde Kanton transfern hem till Yngve i trakten runt Götene och allt har fungerat bra både på hemmaplan och på tävling.
När han har visat upp sig i Göteborg blir det alltså skarpt läge igen inför VM.
– Par-VM blir ett riktigt getingbo, menar Yngve Käll, som ändå tror på bra placeringar för det svenska laget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden