Sportnytt
22 april 2018 20:59
Ridsportplus

Yogi Breisner ser längre än till VM: ”För mig är siktet inställt på Tokyo”

ToppvärvningenSedan Göran ”Yogi” Breisner blev rådgivare till förbundskaptenerna har Sverige som enda land tagit lagmedaljer vid EM i alla tre OS-grenar. Här berättar han om förvåningen över hur vissa inom svensk ridsport agerar på sociala medier, hur han arbetar på att säkra topphästar till Sverige och varför han inte tänker så mycket på VM-medaljer.

Yogi Breisner ser längre än till VM: ”För mig är siktet inställt på Tokyo”
Yogi Breisner har Tokyo i sikte. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sveriges Olympiska Kommitté gjorde tidernas värvning när legendaren Yogi Breisner knöts till svensk ridsport. Svensken hade då varit baserad i Storbritannien i många år och lett det brittiska fälttävlanslandslaget till otaliga mästerskapsmedaljer som förbundskapten. Efter värvningen har Sverige haft ett galet år på internationella mästerskap med EM-medaljer i bland annat dressyr, hoppning, fälttävlan, voltige, ponnyhoppning och U25-dressyr.

    – Medaljerna har ingenting med mig att göra. Det var frukten som skördades efter arbete som har pågått i ett bra system under flera år. Sverige har många bra ryttare, och just vid den här tidpunkten hade de också bra hästar att rida på mästerskapen.

    Så du har inte alls varit inblandad i matchningen mot EM för seniorerna i dressyr, hoppning och fälttävlan inför förra årets mästerskap?
    – Jo, jag var med och analyserade säsongen innan för att se vad som skulle kunna göras bättre. Men det är inte så att jag talar om vad förbundskaptenerna ska göra. Jag är mer ett bollplank för dem.

    Kan du ge något exempel på saker som de har velat bolla?
    – Det kan vara hur de ska hantera laguttagningar eller vad de ska tänka på när de skickar in en kravanalys till SOK.

    När du fick uppdraget sa du att Sverige behöver fler topphästar. Hur har det gått?
    – Alla länder letar efter topphästar som en All In i hoppning eller en Sam i fälttävlan. Men sådana hästar finns inte många av. Det konkreta som jag har gjort är bland annat att föreläsa för hopphästägarklubben, försöka sköta om existerande hästägare och sprida  att det är roligt och intressant att vara med i sporten som hästägare.

    171202pederallanrt
    ”Alla länder letar efter topphästar som en All In i hoppning eller en Sam i fälttävlan”, säger Yogi Breisner. Foto: Roland Thunholm

    Finns det något särskilt du ser i svensk ridsport som du inte hade ögonen på tidigare?
    – Inom alla organisationer finns det de som är kritiska och inte är nöjda. Så är det även inom svensk ridsport. Det som förvånar mig en del är hur en del agerar på sociala medier. Jag skulle önska att det tänktes efter mer om vilken bild man ger av sporten och av sig själv. Används sociala medier fel kan det vara förödande på många sätt. Om man är upprörd över något och vill ha en förändring är det inte särskilt konstruktivt att skrika av sig på Facebook. Det finns bättre sätt.
    – Man behöver inte hålla med om allt som görs och har gjorts i svensk ridsport, men alla ryttare och ledare bör ställa sig bakom det framgångsrika systemet ändå. Det är strukturen inom svensk ridsport som gav framgångarna förra året. Det är ett framgångsrikt koncept oavsett vad man tycker om det.

    – Jag tycker också att Sverige har två starka kort som spelas ut för dåligt – riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm. De skulle utvecklas till att bli erkända som högklassiga ridsportcentrum.

    Fortsätter den svenska medaljfesten under VM-året 2018?
    – Det är inte troligt att det blir ett år som 2017 igen. Jag tänker inte så mycket på VM-medaljer som på att försöka kvala lag till OS i Tokyo 2020. Sedan är det klart att ryttare, hästägare och förbundskaptener vill ta VM-medaljer – de är ju tävlingsmänniskor. Men för mig är siktet inställt på Tokyo, där svensk ridsport har en stark position att försvara med OS-medaljer i någon av ridsportgrenarna varje OS sedan 2004. Det är ett häftigt facit.

    Texten publicerades första gången i Ridsports pappersupplaga nummer 7, 2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden