Dressyr
26 oktober 2017 23:41

Zappa bäst på det mesta

Elmia 2017Han är hingsten som gjort allt i år och gjort det bra - Gammelengaards Zappa tog hem segern i 5-årsfinalen på Elmia med Jacob Nørby Sørensen i sadeln. Topp tre stod sig från kval till final men sedan möblerades resultatlistan om efter allt för spännande hallbyte mellan kval och final.

Zappa bäst på det mesta
Segrande Gammelengaards Zappa och Jacob Nørby Sørensen, ägare Bjarke Laustsen och Agrias representant. Foto: Roland Thunholm

Den tio ekipage stora 5-årsfinalen avslutade torsdagen på Elmia Scandinavian Horse Show och sista start gick lite 21:46. Då var det glest i leden på läktaren tyvärr. De tre domarna Gustaf Svalling, Maria Colliander och Anette Fransén Iacobeaus sorterade agnarna från vetet. De dömde i kollegie med en på långsidan vid E och två vid C. Tyvärr fick de en hel del att sortera i då flera ekipage inte riktigt kom till sin rätt på grund av spänningar. 

Den övre halvan i resultatlistan klarade att visa upp sina bästa sidor och kvällens mesta ryttare var Jacob Nørby Sørensen som är beridare på Gunnarlunda dressyrstall och hingststation. Han hade en bra kväll i både 4- och 5-årsfinalen med placeringarna 1-2-3-4 blandat i de två klasserna.

Tillsammans med Gammelengaards Zappa (DWB f -12 e Zonik-Akinos, uppf Nanna Voss Jönsson, äg Bjarke Laustsen) tog han hem finalen på nästan samma poäng som i semifinalen, totalt 81,6 procent. Zappa var på tapeten redan igår två gånger, han hade bäst dräktighet bland landets dressyrhingstar.

Är det här årets sista tävlingsinsats för Zappa?
– Ja, nu blir det inte mer tävling för honom utan vintervila och lite ledighet sen börjar vi jobba för nästa år, han kan redan galoppombyten så inget blir svårt, berättar Jacob.
Hur summerar du ett så här fint år för Zappa? Han har placerat sig i allt han gjort samt haft verkligt bra dräktighet i år?
– Det har varit ett fint år med honom men också ganska jobbigt för honom med mycket arbete på seminstationen. Jag tror det är som tuffast för hingstar när de är fem år, utbildningen börjar på riktigt och det blir mer avelsarbete.
Är Zappa den snällaste hingsten man kan ha? Han verkar så samarbetsvillig?
– Ja, han är jättemysig, han tycker om att gå på banan och han är aldrig tittig. Vi har själva fått fem föl efter honom och de verkar ha ärvt pappas temperament.
Du red ännu en häst i den här klassen som blev fyra, berätta?
– Rush On är halvbror till hingsten Blue Hors Rush Hour. Han var jätteduktig, detta är bara hans tredje tävling så han blev lite spänd men det är en fin häst som jag tror mycket på.
Blir det något firande ikväll av alla dina placeringar här?
– Nej, jag måste förbereda för jag har hästar i 6- och 7-årsfinalen tidigt imorgon också.

171026_zappa_roland_thunholma74q0256
Segrande Gammelengaards Zappa och Jacob Nørby Sørensen. Foto: Roland Thunholm

Andraplats intogs av Instagram-influencern Carl Hedin och hans egen Scaramandrine (Old f -12 e San Amour-Rohdiamant, uppf Elisabeth Muenstermann, äg Eques Management AB) en hyperelegant häst som tyvärr visade tendens att slå sig fri och sätta huvudet rakt upp, på banan och på framridningen. Kommer Hedin väl tillrätta med det har han en fantastisk framtidshäst, idag 78,6 procent och andra plats.

 

171026_scaramandrine_roland_thunholma74q0197
Eleganta Scaramandrine och Carl Hedin. Foto: Roland Thunholm

Godkände hingsten Harlem D (KWPN f -12 e Vivaldi-Donnerhall, uppf J.C.M. Derikx, äg Stall Säthälla AB) rids av sin ägare Sophia Skobe Rosén. Hon kan glädja sig åt fina insatser på tävling för hingsten samt härlig popularitet i aveln. I finalen blev det en tredjeplats på målfoto med Carl Hedin, totalt 78,2 procent.

171026_harlem_d_roland_thunholma74q0175_2
En koncentrera Sophia Skobé Rosén på Harlem D red hem tredjeplaceringen. Foto: Roland Thunholm

Camilla Hulth med Skalkagårdens Sunset Paradise (Hann f -12 e Surprice-Wolkenstein II, uppf Ines Mondel, äg Skalkagården AB) tog den sista finalplatsen under onsdagens kval. Nu gjorde hon mesta placeringslyftet med en fin femteplats.

171026_sunset_paradise_roland_thunholma74q0001_3
Camilla Hulth med femteplacerade Sunset Paradise. Foto: Roland Thunholm

Resultat

Webb-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden