Veterinärt
15 juni 2022 10:35
Ridsportplus

Zernard drabbades under VM

FångSäg ordet fång, och många tänker kanske på kombon shettis och grönt gräs. Men hästar av alla slag kan drabbas.

Zernard drabbades under VM
Zernard och Louise Etzner Jacobsson tog två medaljer vid para-EM 2019, ett år efter att hästen drabbats av akut fång vid VM i USA Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Året var 2018 och på VM i amerikanska Tryon befann sig ett svenskt ekipage. Pararyttaren Louise Etzner Jakobsson hade medaljvibbar med hästen Zernard (SWB val f-03 e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson och Bengt Ohlsson, äg Katarina Qvarnström), men den första ritten blev inte som väntat.
– Jag minns att Zernard var så himla seg och matt när jag skulle rida. När vi kom till stallet kunde han inte gå, han kunde inte röra sig. Att han gick dressyr på banan och kom femma är makalöst. Han måste ha haft jätteont, säger Louise.

Zernard hade puls och ville inte röra sig – han stod där han stod. På plats fanns veterinärer och hovslagare, plus Louises egen hovslagare som var med i USA. Undersökningarna visade att Zernard fått fång, och behandling sattes genast in med antiinflammatoriskt och ispåsar runt frambenen.
– Ispåsarna byttes varje timme under fyra dygn. Det var så varmt att vi var tvungna att byta så ofta. Zernard hade en hel stab, berättar Louise.

En massa sattes i hoven och bandagerades fast så att hästen stod som på en mjuk kudde, och underlaget i boxen, ett slags flis-spån, var tjockt.

Symtomfri efter fyra dagar

Röntgen som gjordes i stallet visade inga förändringar inne i hoven. Efter fyra dygn var Zernard symtomfri.
– Då gjorde vi det stora provet, han fick promenera över till veterinärtältet. Han var helt symtomfri och det syntes inga förändringar så veterinärerna var helt överlyckliga. Det handlade också om att han skulle klara av en resa hem. Han fick flyga en dag senare än han skulle ha gjort.

Kuddarna under hovarna fick sitta kvar under flygresan.
– Hemma bytte vi till nya kuddar. Hoven växer och de kunde inte sitta kvar för länge.

Väl hemma fick Zernard vila i två månader i hage utan gräs, och sedan skrittades han i gång. Året efter, 2019, fick ekipaget ett brons och ett silver vid EM i Rotterdam. Tanken var att rida OS i Tokyo, ekipaget övade för fullt på en ny kür, men då valde ägaren att pensionera hästen.

Ingen aning om orsaken

Louise har än i dag ingen aning om varför Zernard blev sjuk.
– Veterinärerna trodde att han kunde ha EMS eller Cushings, men det hade han inte. Kanske blev han förgiftad av något. Men det är jättesvårt att spekulera, jag är glad att det gick så bra som det gjorde.

Fakta

Kuddar och ispåsar

  • Antiinflammatorisk medicin.
  • Ispåsar runt hovarna i fyra dygn.
  • Mjuka ”kuddar” av Shufill bandagerades fast under hoven. Kuddarna består av ett tvåkomponentsmaterial som  fyller ut hålrummet mellan hov och sula och verkar stötdämpande.
  • Tjockt strö i boxen.
  • Specialfoderstat: Hösilage med lågt protein och socker och kraftfodret Aveve light mix zero. Aldrig gräs.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden