Sverige
28 november 2012 23:12

Alla pristagare på Ryttargalan

Ikväll är det dags att byta ridbyxor och leriga stövlar mot galastassen, när årets upplaga av Ryttargalan tar plats i Stadshuset - med kunglig glans. Här följer du allt som händer under kvällen, i text och bilder. Artikeln uppdateras löpande och nu är alla pris utdelade.

Alla pristagare på Ryttargalan
Samtliga pristagare på Ryttargalan 2012. Foto: Peter Zachrisson

Kvällens uppdateringar kommer allteftersom och ligger alltid överst.

Hon fick vänta länge men till sist kom det. Priset för Årets Bragd
gick till
Sara Algotsson Ostholt – fälttävlan
Motivering är egentligen överflödig – vi säger bara OS-silver!! Vilken bragd!
Att hästen dessutom är familjeproducerad bör göra bragden helt oslagbar.
– Vardagen förändras inte så mycket men medialt är det stor skillnad. Jag är stolt, det är en dröm som blivit uppfylld men utan Wega hade jag aldrig stått här i dag, berättade Sara som fick se filmer om sin bragd på OS.

Ett nyinstiftat pris  Årets initiativ gick till Tina Lundin som startade facebookinsamlingen så Sara Algotsson Ostholt kunde köpa Mrs Medicott.

Ett Specialpris överlämnades också till förbundet av Volkswagens vd som delade ut en 100-årspresent till jubilaren.
– Vi fortsätter med Volkswagen Grand Prix. Årets prispengar på en miljon kronor ökar vi till 1,5 miljoner och fyra kval i stället för årets tre till final och bjuder in klubbar att ansöka om att få arrangera kval och final, sa Sten Forsberg.

Förbundets generalsekreterare Carina Sjöberg delade ut ett oannonserat specialpris och överlämnade en kanelbulle till Ulf Rosengren som Århundradets tävlingsarrangör.
– Jag är chockad och vet inte riktigt vad jag ska säga, kommenterade Ulf som älskar kanelbullar.

Till Årets häst utnämndes
Lunatic (hoppning)
Brun, Valack, född 1998
e. Landlord, u. Utriette, ue. Utrillo
Uppfödare: Magnus Dyrendahl
Ryttare: Jens Fredricson
Lunatic kom till Jens Fredricson 2007 och i år har ekipaget haft en strålande säsong.
Denna spänstiga lilla häst, endast 163cm hög, har visat att han har en otrolig förmåga, en fantastisk inställning och ett hjärta utöver det vanliga. Han är rankad 32:a bland hela världens hopphästar.
– Han är fantastisk. Han hoppar på ett sätt som ingen annan. Man måste ha suttit på honom för att förstå, berättade hans ryttare Jens Fredricson.

Premiärpriset till Årets ridskola utdelades av Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber till
Skellefteå Ridklubb

Föreningen har i sin ridskola engagerat och målmedvetet arbetat med målstyrd verksamhet vilket gör att föreningen både attraherar nya och behåller elever. Här finns verksamhet som spänner över alla nivåer och som välkomnar alla till en fantastisk sport.
– Vi jobbar hela tiden för att utveckla föreningen. Vi har fantastiska medlemmar, fantastisk personal och en fantastisk styrelse, kommenterade en representant från klubben.

Till Årets komet har Ridsports läsare röstat fram
Oscar Eriksson (fälttävlan)
Tillsammans med sin Liandor Heart Breaker har 18-åringen presterat på en hög, jämn nivå hela året. De inledde med att vinna CNC** på Strömsholm, fortsatte med att ta silver på NM för seniorer, vinna JSM-guld och bli nummer 21 på JEM.
Oscar har visat att det går att ta sig en bra bit på väg utan stora ekonomiska muskler, genom att hålla sin fokus och utveckla det man har.

Eric Lette fick ta emot Årets Hederspris som utdelades av HM Drottningen.
– Jag är överväldigad. Jag trodde kanske att jag skulle bli Årets Komet eller Morgondagens stjärna. Jag har några unga hästar som kommer gå Grand Prix nästa år, kommenterade Lette som dömer sin sista internationella klass i Globen på söndag men kommer att vara kvar i sporten.

HM Drottningen delade ut Svenska Ridsportförbundets Förtjänsttecken till
Sture Hermansson
Göran Dalin
Gustaf Nyblaeus

och  Svensk Ridsports Hederstecken till
Angelica Augustsson
Iréne Slättengren
Maria Hagman Eriksson

Årets hästskötare blev
Marina Nilsson (Linda Algotsson, fälttävlan)
Marina Nilsson är en fantastisk vän och groom som har varit ett stort stöd för Linda Algotsson både i med och motgång under många år.
Marina är ansvarsfull, noggrann, positiv, organiserad, glad och omtänksam, en tjej som ger trygghet och energi inte bara till Linda utan också till hela fälttävlansgänget. Linda känner att hennes hästar alltid är i trygga händer när de är på större tävlingar. För att kunna arbeta som groom till Linda tar Marina alltid ledigt/semester från sitt ordinarie chefsjobb på Södra Pappersbruk, vilket innebar att under 2012 gick alla Marinas lediga dagar åt för att vara med Linda på tävlingar som hästskötare, helt ideellt.
– Fantastisk ära att bli bekräftad på det här sättet, tyckte Marina.

Priset som Årets uppfödare gick till
Margareta & Bo Algotsson (Wega & La Fair)
En av fälttävlansvärldens mest framgångsrika uppfödare hade i år inte mindre än 4 uppfödningar som representerade Sverige i OS; Wega, hennes mamma La Fair, samt deras respektive ryttare Sara & Linda – har någon uppfödare tidigare lyckats med en sådan bedrift?
– Ett år innan OS förstod vi att Wega är en riktig stjärna. Hon har aldrig varit vacker men det är ju inte det som räknas. berättade Margareta Algotsson.

Radiosportens Christian Olsson delade ut Jerringpriset till Rolf-Göran Bengtsson (numera  ingraverat med Rolf-Görans namn) som inte var helt färdigt vid Idrottsgalan i januari. Roffe berättade att det var värre att hålla tacktal än att rida GP-banor och förklarade att han ska ställa priset på ett fint ställe så han ser det varje dag. ”I stallet då alltså?” inflikade Christian Olsson.

Till Morgondagens Stjärna utnämndes i
hoppning
Petronella Andersson, 21 år, Höllviken
Talangfulla Petronella Andersson insåg tidigt vad som krävs för att nå toppen och såg till att jobba hårt med knappa resurser för att nå dit hon ville. Två års professionellt jobb i toppstall i Holland har givit resultat och i år tog Petronella tillsammans med det svenska Young Rider-laget brons på EM och en fantastisk silvermedalj individuellt med sin häst Nosco De Blondel. Petronella sprider glädje omkring sig och är en omtyckt lagkamrat.

I dressyr
Michelle Hagman, 27 år, Torsås
Hon har trots knappa resurser genom hårt och målmedvetet arbete som beridare och hästskötare i flera internationella dressyrstall tagit klivet upp till Grand Prix i sadeln på Rudis Memory e Gribladi och tävlat framgångsrikt internationellt. Så framgångsrikt att hon nu ingår i Svenska Ridsportförbundets dressyrlandslags utmanartrupp och spås en god framtid inom dressyrsporten med flera talangfulla hästar på väg upp. Michelle Hagman har också under sina år i Tyskland – hon är stationerad i Berlin – tagit examen som professionell beridare och har därmed erövrat den tyska ridsportfederationens prestigefulla hederstecken ”Goldene Nagel”.

I fälttävlan
Ludwig Svennerstål, 22 år, Stockholm
Ludwig har varit med i landslaget sen juniortiden och bor sedan ett antal år i England där han satsar på fälttävlan på heltid. Den hårda träningen gav i år utdelning  med flertalet placeringar i internationella klasser, och som kronan på verket tog han, tillsammans med sin häst Shamwari, klivet upp i världseliten, och representerade Sverige på OS i London. Vi ser fram emot att följa honom på hans väg mot Rio!

Till Morgondagens häst utsågs i hoppning
Baltimore
Svart, hingst, född 2004
e. Balou du Rouet, u. Griselda II, ue. Lador S
Uppfödare: Birgit Ebken
Ägare: Magdalena Larsson
Ryttare: Malin Baryard Johnsson
Baltimore har under 2012 gjort många bra resultat i 1.45 och 1.50- klasser internationellt på tävlingar på högsta nivå som Rotterdam, Rom, San Giovanni, Valencia Monte Carlo och Falsterbo. Baltimore är en häst med mycket kapacitet som spås en lysande framtid.

I dressyr
Zircoon Spring Flower

Brun, Valack, född 2004
e. Painted Black, u. Ida, ue. Armstrong
Uppfödare: T. Verhoeven
Ägare: Lövsta Stuteri
Ryttare: Jennie Larsson
Denna häst tillhörde toppskiktet av de unga dressyrhästarna i Sverige både som 6- och 7-åring. Som 8-åring är han nu rankad etta i sin åldersgrupp efter ett starkt 2012 under sin ständiga ryttare Jennie Larsson. På årets elva starter i St George – Intermediere IB har han segrat fyra gånger, varit sämst trea och är klar för Grand Prix.

I fälttävlan
Zlatan B (fälttävlan)
Brun, valack, född 2004
e. Indorado, u. Marella, ue. Haarlem
Uppfödare: J. de Boer
Ägare: Marie Carlerbäck
Ryttare: Viktoria Carlerbäck
Zlatan B leder rankingen för hästar 6-8 år, och har tagit fina placeringar på internationell tvåstjärnig nivå tillsammans med sin ryttare Viktoria Carlerbäck. I år har ekipaget tagit klivet upp i internationell trestjärnig klass. Vi ser fram emot att följa honom på tävlingsbanorna i framtiden.

Kanske mer kvällens meny än Dagens rätt
Förrätt
Rökt laxtartar med sallad på dill & vattekrasse,
sikromscrème fraiche & dillkrutonger
Vin: 2010 Chateau St Michelle Chardonnay, USA

Varmrätt
Ballotine på Bjäremajskyckling fylld med toppmurkla,
potatispuré med majrova och fikonvinägersky
Vin: 2008 Chateau de Sérame, Corbières, Frankrike

Efterrätt
Choklad- och hallonterrin med yoghurtsorbet samt
rårörda hallon smaksatt med muscotvin
Dessertvin: 2007 Moscatel de Setubal, Portugal

Ryttargalan har i år blivit Jubileumsgalan, då Svenska Ridsportförbundet firar 100 år. Det är också därför galan har flyttat in i pampiga Stadshuset i Stockholm, och får kungligt besök genom drottning Silvia. Drottningen är på plats och ska dela ut Ridsportförbundets Förtjänstmedaljer, Svensk Ridsports Hederstecken samt Årets Hederspris.

Minglet startar klockan 17.30, innan det är dags att sätta sig till bords strax före 19.
18.55 gör drottningen entré i Blå Hallen, där middagen äger rum.

Det är inte alla pristagare som blir uppkallade på scenen för att ta emot sina pris, utan vissa prisutdelningar sker vid borden i Blå Hallen – detta på grund av det kompakta tidsprogrammet.

Jessica Almenäs är galans konferencier. Middagen och samtliga prisutdelningar beräknas vara slut 22.30.

Samtliga nominerade

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden