Sverige
19 mars 2015 09:07

Momssmäll för ryttare

Den framstående dressyrhästen såldes till ett nystartat dotterbolag för 100 000 kronor. Nu anser kammarrätten att det inte var ett marknadsmässigt pris och dömer ryttaren att betala över en miljon kronor i moms för hästaffären.

Det var för ungefär fem år sedan som dressyrhästen med internationella meriter såldes. Hästen såldes till sin ryttares nystartade dotterbolag. I samband med detta ansåg Skatteverket att det som dotterbolaget betalade för hästen inte var marknadsmässigt. Det handlade om en häst med internationella meriter och som har representerat Sverige på mästerskap. Hästen såldes för 100 000 kronor och kort efter hästaffären såldes dotterbolaget vidare för 5,5 miljoner kronor till ett annat bolag. Detta berättar Dagens Juridik. 

Dressyrryttaren överklagade Skatteverkets beslut och ärendet har nu varit ända uppe i kammarrätten. Kammarrätten ger Skatteverket rätt. Rätten anser att det inte är sannolikt att dotterbolaget har bedrivit eller haft för avsikt att driva någon verksamhet. Dotterbolagets omsättning av hästen är därför skattepliktig och utgående moms ska betalas. Denna beräknas på det värde, 5, 5 miljoner kronor, som Skatteverket anser att hästen hade. Totalt handlar det om 1,1 miljoner kronor som dressyrryttaren ska betala in. Ryttaren slipper däremot betala det skattetillägg på 200 000 kronor som Skatteverket ville ha från början. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden