Dressyr
28 augusti 2013 10:32

Kalundi är död

Den framgångsrika 7-åriga dressyrhästen och framtidslöftet Kalundi är död. Dödsorsaken är oklar, men ägaren och ryttaren Mattias Jansson tror att det var transportsjuka i kombination med något virus som satte sig på nerverna.

– Han somnade in med huvudet i mitt knä klockan 03.00 i måndags, säger ryttaren och ägaren Mattias Jansson.  

Det var efter en tävlings- och träningsresa till Holland som Kalundi fick feber när han kom hem till Skåne. Efter veterinärvård på klinik blev hästen bättre och fick komma hem. Men i söndags blev han snabbt sämre.
– Han fick svårt att gå och på kvällen rasade han bara ihop. Vi satte in intensivvård men inget hjälpte. Jag har aldrig varit med om något liknande, berättar en ledsen Mattias Jansson.

Kalundi (e Don Shufro-Solos Carex) är oersättlig för Mattias Jansson. Han blev bland annat tvåa och bästa svenskägda häst i årets 7-årschampionat i Falsterbo.
– Det är väldigt tragiskt. Jag kommer aldrig få en sådan häst igen. Han var så otroligt duktig i piaff och passage, han var en färdig grand prixhäst helt naturligt, säger Mattias Jansson.

Kalundi kommer inte att obduceras.
– Veterinärerna ville att han skulle obduceras, men jag har ingen försäkring för det, säger MattiasJansson.

Kalundi ropades in på auktion i Danmark som 2-åring för en billig penning av Maria Ring, Stockholm. Hon såg att den heta hästen skulle passa Mattias Jansson och skänkte den till honom. 
– Det var som tack för att han fick knutarna att lossa på Brisbane när han var yngre, säger Maria Ring.
Maria Ring hittade Brisbane som ung i en hage hos uppfödaren. Hon ägde honom tills han gick till Schweiz och därifrån vidare till Emma Hindle.

Maria Ring, som äger hingstarna Shooting Star, Floré Star och Justify, tror att Kalundi kunde ha tagit Mattias Jansson till OS i Rio 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden