Sport
15 augusti 2015 23:23

EM-rekord och guld till Valegro

Grand Prix Special på EM i Aachen vanns av Charlotte Dujardin med Valegro, silver till Kristina Bröring-Sprehe och brons till Hans-Peter Minderhoud. Tinne Vilhelmson Silfvén tog en sjätteplats. Dramatiken flödade, Patrik Kittel utgick och Edward Gal blåstes ut.

EM-rekord och guld till Valegro
Charlotte Dujardin på väg ut efter rekordrundan. Kim C Lundin kim@witnet.se

Topp-placering i  Grand Prix Special på mästerskap betyder medaljutdelning. Domarna som tjänstgör här på EM fördelade sig på de sju platserna runt banan enligt förljande: K: Eduard de Wolff van Westerrode, E: Annette Fransén-Iacobaeu,s H: Katrina Wuest,  C: Andrew Ralph Gardner,  M: Susanne Baarup,  B: Jean-Michel Roudier och på F: Anne Gribbons. Efter lagklassen hölls igår fredag en traditionell utvärdering i Ground Jury där domarna samlas och går igenom sina anstängniingar. Den tog tre timmar jämfört med normala timmen. Det innebar en större samsyn på toppekipagen men inte så mycket mer.

Det blev en klass med misstag, genomgående ganska låga poäng även för sådant som var riktigt bra. Det gäller dock inte de tre medaljörerna där det var en mer normal nivå med höga poäng för fina ritter. 

Brittiska Charlotte Dujardin och Valegro är världsrekordhållare i Grand Prix Special. Nu närmade de sig samma procent igen och även om det inte blev nytt världsrekord blev det liktväl EM-rekord på 87,829 procent. De tog segern före Tysklands Kristina Bröring-Sprehe med Desperados FEH och Hollands Hans Peter Minderhoud med Glock´s Johnson TN. 

Carl Hester och Nip Tuck tog ett rejält kliv närmare toppen i år med en fjärdeplats och Spanien sBeatriz Ferrer-Salat på Delgado är tillbaka sedan OS-bronset i Aten 2004 då med annan häst.

Sista startande Edward Gal med Glock’s Undercover hade en skakig början på en mycket het häst. Edward sa redan efter prisutdelningen i lagklassen att ceremonin inne på stadion blivit för mycket för ”Fritzie” och han var osäker på hur det skulle påverka hästen.
Andrew Gardner var huvuddomare och förklarade så här:
– Det blev uppenbart för mig en bit in i programmet när de passerade precis framför mig vid C, då såg jag rött skum och ringde på en gång. Det har säkert hänt något på grund av att hästen var så spänd.

– Undercover bet sig i läppen så att det syntes blod, det var mycket lite, när vi inspekterade i stallet kunde vi knappt se var det var. Det är en regel som är kristallklar och det är bra för vår sport., sa Wim Ernes, förbundskapten för Holland om den så kallade blodsregeln.

När tio ekipage återstod låg Tinne Vilhelmson Silfvén med Don Auriello på ledarpositionen med 76,146 procent. Det blev slutligen en sjätteplats.
– Jag är jättejättejätte-nöjd. Missen i ettorna var faktiskt inte  ”Antons”s fel, han snubblade lite och kom ur rytm, han var direkt på  hjälpen igen efteråt, dyrt men egentligen inget bekymmer. Jag tycker  han kändes riktigt bra, jag satte mer tryck, det fungerade och han  svarade på allt och var fin, säger en glad Tinne till Ridsport och fortsätter:
– Nu satsar vi på küren med ny koreografi till min nygamla musik (Who’s Anton med musik av The Who). Han känns inte ett dugg trött,  utan precis lagom.

Patrik Kittel med Deja utgick efter det som på avstånd såg ut som en finfin start. Patrik berättade så här:
– Jag hade fantastiskt ridkänsla på henne igen redan igår, värmningen idag var fantastisk. Sedan blev det väldigt hetsigt när vi skulle upp från framridningen, väl framme vid arenan fick vi vänta mer än en halv minut. Under tiden gick Isabell Werth ut och publiken var helt vild, det stressade upp Deja och hon var väldigt orolig. Jag tror tungan kom över bettet där men då var jag tvungen att rida in. Jag vågade inte röra henne i munnen, hon är även i vanliga fall superkänslig och nu var allt konstigt. – Det har inte hänt förut.
– Det gick ganska bra att inte alls röra henne, jag kände i hela skritten hur hon försökte lägga tillbaka den och någonstans hoppades jag att hon skulle lyckas. När det kom till piaffen så blev det för mycket, vi kom igång men när hon visade igen att det var fel så gick jag ut.
— Jag är helt förkrossad, justnu känns det som om jag inte alls vill rida mer. Imorgon är det kanske annorlunda men nu är det förfärligt.

Emilie Nyreröd och Miata var första blågula på banan med 69,384 procent och 22:a plats som resultat.
– Jag satter mer tryck i Miata och det gick riktigt bra, vi gjorde  fina travökningar och det kändes jättebra. Då slappnade jag av lite  för mycket, Miata blev hög i nacken i piaffen och osäker därför gick  han ur form. Vi samlade ihop oss i gen. I ettorna fick jag inte en  riktigt bra linje så det var mitt fel att det blev fel där.  Nu har jag visat att jag kan rida lagklass på säkerhet, nu ska jag  bara lära mig att rida med mer tryck. Vi har lärt oss otroligt mycket här, säger Emilie till Ridsport.

Resultat
SVT Play

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden