Sport
20 februari 2017 19:00

13-åriga Ebba i juniorfinal

Att rida i Scandinavium är en dröm för många unga ryttare. För 13-åriga Ebba Kewenter blir drömmen verklighet – igen. Hon är den yngsta ryttaren som kvalat in till juniorfinalen. Och målen är högt satta.

13-åriga Ebba i juniorfinal
13-åriga Ebba Kewenter är yngst i startfältet i junior-klassen Morgondagens Vinnare. Men hon och Cickdown är inte nöjda med att bara vara deltagare.

Ebba Kewenter har varit i Göteborg förut. För två år sedan vann hon GP-ponnyn, redan då en av de yngsta som tagit hem den titeln. Nu siktar hon på en större titel – i juniorklassen Morgondagens Vinnare.

– Jag kan ibland bli lite sur på tanken att jag eventuellt inte kommer att vinna, har Ebba berättat för sin mamma Maria.

Trots att Ebba fyllde 13 nu i början av januari, och därmed är childrens-ryttare både i år och nästa år, tog hon en plats i juniorfinalen i Göteborg. Ska man tro mamma Maria handlar mycket om hästen Cickdown (val f-06 e. Candillo-Limbus, äg. Anna-Maria Lundström Törnblom).

– Ebba började rida honom redan när hon var tio år. Jag trodde inte att det skulle gå men de passar så himla bra ihop och han tar verkligen hand om Ebba, berömmer Maria ”Kicken”, som den brune valacken kallas.

Cickdown köptes av Anna-Maria Lundström Törnbom hos Stall Bengtsson Kristoffersen efter en 40-årsfest. Anna-Maria är själv en hobbyryttare som rider lite till husbehov. Egentligen köptes han för att en annan ryttare skulle rida den, men då den ryttaren skadade sig hamnade Cickdown hos Andreas Erni och ekipaget vann bland annat 7-årsfinalen på Flyinge 2013. Anna-Maria ville dock se mer av sin häst, eftersom Erni då jobbade hos Rolf-Göran Bengtsson i Tyskland.

– Anna-Maria frågade om vi kunde ta hand om honom ett tag, och i alla fall testa. Och på den vägen är det, berättar Maria Kewenter.

Ebba började rida stor häst tillsammans med sina B- och C-ponnyer, och efter att ha tränat i ett halvår var det dags för debut i Helsingborg, januari 2015.

– Hon fick börja i en 90-hoppning, och var felfri. Det gick bra, hon hade bra kontroll på honom trots att hon var så liten, och de gjorde en väldigt fin första säsong, förklarar Maria stolt.

Redan till sommaren red Ebba lite 1.25-hoppningar med bra resultat och första storhästsäsongen kantades av mängder av placeringar, och väldigt jämna resultat. Aldrig mer än max 4 fel i grund- eller omhoppning.

– I början av januari 2016 ringde ponny- och childrenryttarnas grenledare Thomas Fasteus och frågade vad vi hade för planer och målsättningar för året, förklarar Maria Kewenter.

Målet blev att få rida childrens-EM på Irland förra sommaren, och där var Ebba och Cickdown med och samlade värdefull erfarenhet.

Däremot fanns det inga större planer på att rida i Göteborg. Men när hösten kom och första kvalet närmade sig kändes det ändå inte som en omöjlighet att rida 1.35-klasser, vilket är kvalklassen till Morgondagens vinnare.

– Hon fick testa i Flyinge, och där blev det ett nedslag i grundomgången och en fin runda. Sedan red hon i Billdal och där var det riktigt svårt så Ebba var lite nervös innan hon startade. Men de red felfritt och hade sedan ett ner i omhoppningen men blev placerade och tog riktigt många poäng med sig därifrån.

Då började Maria och Ebba fundera på om det kanske skulle kunna gå att ta sig till final. Och med placeringar i så väl Helsingborg som Borås var finalplatsen klar med god marginal.

– Det stora målet i år för Ebba är att försöka vara med och slåss om en medalj vid Childrens-EM senare i sommar. Att därför få vara med och rida i Scandinavium är ju en fantastisk erfarenhet, konstaterar Maria Kewenter.

Ponnyerna är sålda och numera är det bara häst som gäller i stallet utanför Onsala. Här finns också 7-åriga Firefly (SWB, sto f-10 e. Captain Fire-Emmerton, uppf. Elly Hansson), som ägs av Marias bästa kompis Camilla Andersson och som har varit delaktig även i att Cickdown hamnade hos Ebba.

– Vi har ett bra team omkring oss, med träning och planeringshjälp av Lennart Lindelöw och härliga hästägare i form av Anna-Maria och Camilla. Något som är nödvändigt för oss då vi inte har möjlighet att köpa hästar på den nivån som Ebba vill tävla, förklarar Maria.

På onsdag är det dags för Ebba och 15 andra förväntansfulla juniorer att rida första klassen i Morgondagens vinnare. På torsdag morgon är det sedan final. Då vet vi om Ebba Kewenter blir den yngsta att också vinna juniorfinalen i Göteborg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden