Ridsport åsikt
20 oktober 2017 15:37

”Är det ett nedtryckande eller uppmuntrande system?”

PONNYKRÖNIKANu har jag följt ponnyernas elitserie i dressyr under hösten och konstaterar med rätt stor förvåning vilka låga poäng som utdelas. Det skriver Ridsports krönikör Lisbeth Pahnke Airosto.

”Är det ett nedtryckande eller uppmuntrande system?”
Det händer mycket på tävlingsbanor runt om i Sverige under helgen. Arkivbild

Diskussion pågår på storhästsidan, och det finns anledning till funderingar även när det gäller ponny. Här har vi landets bästa ponnyekipage, och de lag som vinner i sina respektive zoner når i de flesta fall inte ens upp till 70 procent, vilket bara står för ”ganska bra”.

Sällsynt med sjuor
Sjuor är sällsynta, så den ryttare som belönas med en sjua borde ju jubla och tycka att det är jättebra – men med orden som följer med siffran är 7 poäng inte alls jättebra, det är bara ”ganska bra”. De flesta får inte sjuor alls, så då är de inte ens ”ganska bra”, bara snäppet över ”godkänt”, vilket är 6 poäng.

Befinner sig svensk ponnydressyr på en sådan låg nivå eller är det betygssystemet som är omodernt eller stelbent eller slår ner på ”fel” saker? Är det ett nedtryckande eller uppmuntrande system?

Lägger ner mycket jobb
Jag ser på de här ponnydressyrtjejerna (och en och annan kille), vilket jobb de lägger ner på sina ponnyer och sin träning. De är ofta otroligt prydliga och ordentliga och har sina ponnyer i allra bästa skick, med nytvättade svansar och flätade manar, välskött utrustning, allt det där. Träningen har de också skött och alla förberedelser är gjorda. Så rider de in på medellinjen, gör halt och hälsar – och får det försiktiga betyget 6,5. Ofta fortsätter det så programmet igenom. Sexor, sex komma fem, kanske en enstaka sjua, alltså någon enstaka rörelse som i alla fall varit ”ganska bra”.

Svårt att förstå
Det är ganska nedslående och jag tycker att det är svårt att förstå. Då har jag ändå genomgått en dressyrdomarutbildning för Hans Wikne i en avlägsen forntid och skrivit dressyrprotokoll åt många dressyrdomare under årens lopp, vilket är ett bra sätt att få en inblick i hur dressyrdomarna ser på saken.

Några få ponnyekipage glänser till och får till och med betyget 8 ibland. En åtta betyder ”bra”, inte ”mycket bra” utan bara ”bra”. Helt ouppnåeligt för de flesta att ens få betyget ”bra” på en enda rörelse i sitt dressyrprogram. Visst känns det lite konstigt?

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 132 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-