ReportageHan är en stor personlighet och har meriter utöver det vanliga. Sörbys Lotus har tävlats på hög nivå, vunnit Årets Ponny och premierats med Elit. Ridsport har besökt den 27-åriga new foresthingsten, som lever ett gott pensionärsliv hemma på Idyllens stuteri.
27-åriga Lotus gener blommar vidare i ponnyaveln
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det är drygt 20 år sedan Cornelia och Martin Larsson, Idyllens stuteri utanför Vinslöv, fick förtroendet att köpa Sörbys Lotus. Han var egentligen inte till salu, men Cornelia hade i samband med en bytesaffär med andra ponnyer sagt till uppfödaren Bo Ivarsson att ”ska vi köpa någon så ska det vara Lotus”.
– Det var inte planerat och jag vet inte vart jag fick det ifrån, minns Cornelia med ett skratt om infallet.
Lotus var sex år gammal och hade redan gjort sig ett namn både i utställningsringen och som förärvare. Cornelia visste att det var många om hade försökt komma över Lotus tidigare men alla hade fått nej – så när Bo efter en lång betänketid sade ja till Cornelia och Martin kände de sig väldigt hedrade.
– Han sa att han kunde tänka sig att sälja till oss för att vi kunde förvalta honom väl. Det skulle inte bara bli så att han betäckte ston, utan vi skulle visa honom på utställning och även tävla honom, säger Cornelia.
När Lotus för första gången släpptes ut i sin nya hage blev dock Cornelia lite paralyserad och funderade över vad hon hade gett sig in på.
– ”Jösses, vilken hals han har”, var det första jag tänkte, minns Cornelia.
Tvivel försvann
Men när Lotus började trava försvann alla tvivel – traven är hans paradnummer och Cornelia beskriver den som taktmässig, vägvinnande och luftig. Snart visade Lotus sina kvaliteter när han tog hem BIS-titeln vid new forestföreningens riksutställning – och kort därefter stod han som segrare i Årets Ponny på Elmia.
– Det var helt fantastiskt och hur fräckt som helst, det var fullsmockat med publik och Lotus är sådan att ju mer folk applåderar desto mer showar han upp sig.
I detalj:
Sörbys Lotus RNF 120
- New foresthingst född 1991 hos Bo Ivarsson, Vessigebro. Brun, 138 cm. Elitpremierad, e Silverlea Top Hat u Priory Sugar Puff e Katric Capers
- 124 avkommor finns i Blå basen, varav 22 är födda på Idyllens stuteri. Sperma har sålts utomlands så Lotus har flera utlandsfödda avkommor.
Avelsgodkända söner:
Godkända söner i Sverige är Tomacs Hercules RNF 138, Sörbys Quandrigo RNF 142 och Stackarps Denver RNF 202. I Belgien finns Hollandsfödda Polsbury Pessoa, och i Norge godkändes sonen Halifax. Är farfar till två avelshingstar: Stackarps Jupiter RNF 218 och Eks Manhattan RNF 219. Nyligen godkändes barnbarnsbarnet Idyllens Ängland i Nederländerna.
Andra framgångsrika avkommor:
Lotus är far till 22 ston som fått avelsdiplom och 32 ston som är stambokförda. 30 procent av hans avkommor har belönats med guld på utställning. Han har avkommor som tävlat framgångsrikt i hoppning, dressyr, fälttävlan och körning. Sörbys Quandrigo har gått SM i dressyr.
Även om Lotus köptes som avelshingst har Cornelia och Martin gärna velat ha ett kvitto på att han gick att använda. I dressyr har han meriter upp till SM-nivå, i hoppning har han placeringar upp till LB och han har även startat i fälttävlan. Flera avkommor har gått i sin fars fotspår och haft fina framgångar på tävlingsbanorna.
– Han har alltid legat högt i hoppindex. Många tycker att det är konstigt för att han har tävlat i dressyr, men det var ju för att det var en sådan ryttare vi fick tag på.
Lotus har i huvudsak använts i new forestaveln men har även några ridponnyavkommor. Han har fungerat på de flesta sorters ston – Cornelia vill kalla honom en förbättrare.
– Men jag skulle inte använda honom på ett sto som har en kort och lågt ansatt hals.
Avkommorna har tagit sig långt förbi Sveriges gränser. Lotus har eller har haft söner och döttrar i Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Italien, Norge och Finland.
– Han är en sådan häst som gör att man blir glad varje morgon man kommer ut i stallet – det räcker att se honom så får man ett leende på läpparna, säger Cornelia, stolt över sin hingst.
Personligt om
Lotus
Speciell merit: Lotus har fått 10 på typen av Håkan Ström. ”En liten fjäder i hatten – Håkan var inte känd för att sprida poängen”.
Flitigt använd: Lotus finns överallt i new forestponnyernas härstamning och kan dyka upp så långt ned som i fjärde led. ”Bosse Ivarsson jobbade med korta generationsintervall och Lotus döttrar sattes i avel som 3-åringar, dessutom betäckte Lotus flitigt hos Bosse”.
Specialkost: Lotus har tappat flera tänder på grund av ålder. På sommaren har han det lättare, för gräs fungerar bra att äta. Övrig tid får han uppblött lusernpellets eftersom hö är svårare med sina sega strån. Han får även uppblött lusernhack, men eftersom han inte gillar smaken blandas det med betfor.
Box nattetid: Lotus behöver tid för att äta så han går inte på lösdrift utan står i box på natten. Däremot får han gärna gå med lämpliga ston både sommar och vinter – Cornelia förklarar att hingstarna blir så mycket lättare att hantera då.
Morgonprocedur: När Lotus ska gå ut på morgonen måste han först hoppa och studsa över gårdsplanen innan han kommer till grindstolpen. Där ska han klia sig. ”Den stolpen står alltid väldigt lös oavsett hur mycket vi försöker förankra den”.
Gillar inte: Om Lotus blir insläppt för sent från hagen och det regnar – då blir han irriterad. Lotus gillar inte regn.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på