HästägarkollAtt vara uppmärksam på dessa symtom och agera snabbt vid misstanke om fång kan hjälpa till att minimera lidandet och främja hästens återhämtning.
5 tecken som visar om hästen har fång

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
1 Ökad värme från hovarna
Om du märker att hästens hovar känns varmare än vanligt, speciellt framhovarna, kan det vara ett tecken på fång. Var noggrann under den dagliga visitationen och känn efter för att upptäcka eventuella förändringar.
2 Stapplig gång
Hästar med fång kan visa en stapplig gång, särskilt vid vändningar eller på hårt underlag. De kan vara ovilliga att röra sig, ibland kan det också vara mer subtila tecken som att de väljer att gå ut i gräskanten när ni går på en grusväg
3 Ökad digitalpuls
En förstärkt digitalpuls, som kan kännas vid ut- och insidan av kotleden, är ett vanligt tecken på fång. Detta beror på inflammation och oregelbunden blodcirkulation i hoven.
4 Avlastar framhovarna
Hästar med fång kan visa tydliga tecken på smärta i hovarna, särskilt i framhovarna. De kan vara ömma vid beröring eller visa obehag när de belastar hovarna. Vid svåra fall av fång kan hästen anta den ”klassiska fångställningen”, där den står med frambenen långt framför kroppen för att avlasta trycket på hovarna. Denna position är karakteristisk för fång och indikerar svår smärta och obehag hos hästen. Det är ett tydligt tecken på att omedelbar veterinärhjälp behövs för att lindra lidandet och behandla tillståndet.
5 Rörelsebegränsning
Vid svårare fall av fång kan hästen bli alltmer rörelsebegränsad och till och med ligga ner mer än normalt för att lindra smärtan. Detta är ett allvarligt tecken som kräver omedelbar veterinärundersökning och behandling.
Fakta
Gör så här i akutskedet
Om du misstänker fång, ring veterinär genast. När du ringt och väntar på veterinären, kyl hovarna så mycket du kan.
– I det akuta skedet ska du kyla, kyla, kyla, för att dämpa inflammationen i hoven. Man kan använda ispåsar eller isbandage, men det bör vara naturlig kyla och inte liniment, säger hovslagaren Daniel Sundin Brumpton (som även är medarbetare på Ridsport).

Han tipsar om att klippa ut liggunderlag som ska fästas under hoven, för att göra underlaget mjukare.
– På kliniken använder vi en sorts frigolit, och en kirurgtejp som heter Tensoplast. En sådan tejp bör man ha i sin låda, den är i ett stretchigt material som det går att använda uppe på kotan utan att stoppa blodflödet. Silvertejp i all ära, men den kan du bara använda på hoven och inte på mjuk vävnad.
Nästa steg är att se till att bädden blir så mjuk som det går att åstadkomma.
– Efter det akuta skedet tar veterinär och hovslagare över och ger rekommendationer om behandlingen, säger Daniel Sundin Brumpton.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 10/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på