Hoppning
11 januari 2018 19:30

7-Stars även 2018

SerietävlingFör femte gången kommer 7-Stars hoppserie tillbaka. Nytt för i år är att det blir en final även för 1.30- och 1.40-ryttarna under hösten.
- Det känns som om vi har hittat rätt i upplägget av tävlingen, menar Claes Pettersson, en av de arrangörer som ligger bakom tävlingsserien.

7-Stars även 2018
En glad Stina Lillje rider ärevarv med Savanna K. Foto: Roland Thunholm

Idén om en serietävling under våren föddes av bland andra Thomas Wilhelmson på Hammarö för flera år sedan. Ryttarna som red högre klasser önskade sig bättre tävlingar i Sverige för att ha alternativ till att åka utomlands och tävla.

I dag är det fyra arrangörer som står bakom konceptet, vilket också gör serien mer stabil eftersom den inte är beroende av en stor huvudsponsor. Förutom Claes Pettersson, Åby Ridklubb i Norrköping och Thomas Wilhelmson, Föreningen för Equality Riders i Hammarö, Karlstad finns också Runsten Equestrian Games, med Föreningen Runsten Equestrians som arrangör med tillhåll utanför Stockholm, och Fjärås Hoppryttare som arrangerar Gothenburg Summer Tour på Åby Travbana utanför Göteborg med.

– De sju stjärnorna symboliserar sju kvalitetssäkringar som är viktiga för att tävlingarna ska få vara med, berättar Claes Pettersson och fortsätter:
– Det ska vara högsta klass på allt som banbyggnation, underlag, uppstallning, framhoppning, uppstallning, parkering och så vidare och det är också viktigt att vi har mycket bra service gentemot publik och sponsorer så att allt blir så proffsigt som möjligt.

Förra året ändrades reglerna så att alla som anmält sig till en kvalklass under tävlingen också var med och red om poäng för att ta sig till delfinal. En regelförändring som uppskattats av ryttarna som tidigare varit tvungna att anmäla sig även till 7-Stars separat för att få räkna poäng.

Förutom pengarna som delas ut i kval och delfinaler – varje delfinalvinnare i 1.50-klasserna fick 20 000 kronor förra året – kommer 500 000 kronor att fördelas i slutfinalerna, där 250 000 kronor delas ut till de bästa i 1.50-finalen. Precis som de senaste två åren avgörs den första helgen under Falsterbo Horse Show. Dessutom är 7-Starsfinalisterna med och tävlar om biljetter till de 5-stjärniga tävlingarna i Falsterbo senare under veckan.

– Båda åren som vi har haft final i Falsterbo har vi ju fått med en 7-Starsryttare till sista helgen. Första året var det Amanda Kjellberg och förra året Matilda Pettersson, så det tycker jag är ett bra betyg åt att ryttarna i 7-Stars verkligen håller måttet, menar Claes Pettersson.

För första gången ska det också bli rena finaler för 1.30- och 1.40-ryttarna. De rids i mitten av augusti på Runstens hösttävlingar. Även här finns 250 000 kronor avsatta att fördelas i de båda finalklasserna.
– Vi jobbar på att få in en större sponsor så att vi kan höja prispengarna ännu mer, men inget är klart än, förklarar Claes Pettersson.

Största problemet för arrangörerna har varit att tävlingarna blir fullbokade på nolltid. Intresset är väldigt stort alla som vill kan inte komma med. Här skulle Claes gärna se att man bättre kunde utnyttja de rankingpoäng som ryttarna samlar på sig under säsongen.
– Egentligen borde vi kunna få hålla plats för de 50 bästa ryttarna på rankingen vid Elittävlingar och sedan fylla på med ryttare som inte har lika många poäng, avslutar Claes Pettersson.

Fakta

7-Stars rids på följande tävlingsplatser 2018:

Hammarö (Wermland Equestrian Games) 10-13 maj

Åby, Norrköping (Norrköping Horse Show) 24-27 maj

Stockholm (Runsten Equestrian Games) 14-17 junni

Göteborg/Åby (Gothenburg Summer Tour) 19-24 juni

Final 1.50-serien: Falsterbo Horse Show

Final 1.30-, 1.40-serien: Runsten Equestrian Games

Expandera

I senaste numret av Ridsport, nummer 1-2018, har Helena Lundström även gjort en analys av 7-Starserien.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden