Avelsnyheter
17 december 2013 13:41

106 hopphingstar vidare i KWPN

(Uppdaterad) Ŗver 330 unga hopphingstar fanns i startlistorna när holländska avelsförbundet KWPN inledde sin förbesiktning i Ermelo den 4 december. Nu har 32 procent gått vidare till Den Bosch i början på februari 2014.

106 hopphingstar vidare i KWPN

(Uppdaterad efter sista besiktning 16 december)
Under sju dagar har KWPNs avelsvärderingsnämnd med hoppdelegationens ordförande Daan Nanning i spetsen skärskådat 2011 års skörd. Det året döptes KWPN-hästar till namn på G, en del är döpta men de flesta kommer att byta namn inom kort, fortfarande med initialt G. 

Av de utvalda unghingstarna är det några fadershingstar som både visats upp och fått fler avkommor med till andra besiktning. Flest avkommor hittills har VDL-hingsten Zirocco Blue och Hans Horns Preferent-hingst Numero Uno har fem respektive sex söner vardera uttagna. Team Nijhof’s båda hingstar Quality Time och Eldorado van de Zeshoek har fyra respektive tre söner med. Eldorado står dessutom för största andelen visade söner med hela 17 visade hitills.

Många visade innebär inte många uttagna vilket både Indoctro och Namelus R fått erfara i år. De hade båda sju med och fick bara varsin son vidare. Avelsvärderingsnämnden i KWPN är mycket intresserad av prestation och när storheter som Big Star, Plot Blue och Vigo d’Arsouilles har begåvade söner med så har de fått chansen vidare. Tornesch hade en son med men den gick inte vidare denna gång. Tävlande Carambole hade tre säner till uttagning och alla togs vidare till andra besiktning. 

Corlensky G har en son med till Den Bosch med nummer 117 Caramel de la Creme, döpt enligt tysk namntradition efter fadershingsten. Morfar till honom är Caretano Z.
 

G-Star på film, miljön för förbesiktning är nästan identiskt uppbyggd med den bur som sätts upp i s’-Hertogenbosch i februari.

Daan Nanning var mycket nöjd med att flera söner till Baloubet du Rouet kommit till visning och av de sex är tre vidare till andra besiktning. En mycket tydligt tecknad son efter Balou du Rouet var också del av stamträdet med Galoubet A.

En son till Balou du Rouet med karakteristiska tecken.

Topplista fadershingstar hittills, selekterade/visade
Numero Uno, 6/12
Zirocco Blue VDL, 5/12
Quality Time, 4/9
Carambole 3/3
Baloubet du Rouet, 3/6
Cantos 3/7
Eldorado v.d Zeshoek 3/17
Advance, 2/2
Baltic VDL, 2/8
Falaise de Muze, 2/2
Mr. Blue 2/4
Mylord Carthago 2/7
Nabab de Rêve, 2/5
Spartacus, 2/8
Ukato, 2/4
Ustinov, 2/2

Resultatlistorna innehåller komplett härstamning med uppfödare och ägare för samtliga uttagna hingstar. 

Resultat 4 december

Resultat 5 december

Resultat 6 december

Resultat 7 december

Resultat 9 december

Resultat 10 december

Resultat 16 december

Filmer på flera av hingstarna i första besiktning, till salu.

Vi återkommer med rapportering kring dressyrhingstarnas selektering när fler urval skett.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden