Reportage
31 oktober 2017 06:30
Ridsportplus

Alla är lika viktiga hos Stora Wäsby

Upplands Wäsby Med Lena Bredberg vid rodret vann Stora Wäsby nyligen lag-SM i ponnyfälttävlan. Bakom framgångarna ligger både hårt arbete och en stark sammanhållning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stora Wäsby är en klubb som gör mycket för sina medlemmar. Eller snarare – medlemmarna gör många roliga saker tillsammans. Det lägger grunden till framgångarna på tävlingsbanan.

    – Vi är ingen jättestor klubb, vi har ungefär 270 medlemmar, men nästan alla är aktiva. Vi tycker att alla ska ha en uppgift och göra det de är bra på. Någon organiserar och planerar samlingar, någon filmar på tävlingarna, någon jobbar med sponsorer, fixar schabrak och ser till att alla har likadana klubbkläder, säger Lena Bredberg.

    Hon är en av flera drivande personer i Stora Wäsby FRK, tillsammans med Marianne Persson och Tove Nodemar.

    I detalj

    Lena Bredberg

    Ålder: 58 år.

    Bor: Stora Wäsby gård, Upplands Väsby.

    Familj: Gift, två barn, en hund och tio hästar. “Hästarna delar jag med andra – dubbel glädje, hälften så dyrt.”

    Läser gärna: Deckare.

    Favoritmat: Allt som är grillat! Det är så mysigt att vara ute.

    På fritiden: Båda mina döttrar tävlar och jag älskar att åka med dem ut på tävling.

    Idol: Hästen. Jag har en enorm respekt för hästen som kämpar och sliter för att vi ska få uppleva allt roligt.

    Oanad talang: Jag har bra ordning och reda i huvudet. Folk tror att jag är rörig bara för att jag har så många bollar i luften.

     

    Vid lag-SM i fälttävlan i september hade klubben fyra lag på plats, varav tre i ponnyklassen. Det var också där man skörde framgångar, med placeringarna 1-6-10.

    Stora Wäsby är känt för sin speciella lag- och klubbanda. En bidragande orsak är att på tävlingar har alla uppstallning i samma stall och de bor och äter tillsammans. Före lag-SM hade de en precamp.
    – Vi hade programridning, tränade hoppning och terräng, pratade om vilken hjälp ryttarna ville ha och hur vi skulle vara mot dem efteråt om det inte gått så bra, säger Lena Bredberg.

    – Vi bestämmer saker tillsammans, som hur vi ska vara. Vi ska vara snälla mot hästarna, trevliga mot funktionärerna på tävling, det ska vara ordning och reda. Vi ska glädjas med varandra och stötta i motgång. Ha kul tillsammans och inte skriva dumma saker på sociala medier. Alla är lika viktiga oavsett vilken nivå man befinner sig på.

    Vi ska glädjas med varandra och stötta i motgång.

     

    Klubben har lyckats se till att årsmötena inte bara blir formella tillställningar. Det ska vara roligt också.

    – De är som en liten ryttargala – en känd föreläsare som dragplåster, kanske också någon från vår egen förening som har varit med på EM till exempel och kan berätta hur det var. Vi visar filmer och bildspel på våra ryttare från tävlingar och mästerskap under året, och belönar dem som har fått medaljer eller gjort något annat bra. Och så fikar vi och har trevligt – och ungdomarna är med.

    Foto: Fredrik Jonsving

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden