Blogg
2 februari 2018 21:43

Hingstbloggen hissar och dissar gångartskillarna

BloggHingstbloggen har njutit av fyrbenta gångartstalanger under fredagen i Holland. Här ger Lena Nyström sina åsikter om några av killarna hon har sett.

Hingstbloggen hissar och dissar gångartskillarna
Kibo var en Jazz-avkomma som tilltalade Hingstbloggen. Foto: Lena Nyström

Då var jag tillbaka på ”mammas gata”, i Holland, Brabanthalle, njutande av fyrbenta unga välsmorda gångartstalanger. Idag, fredag började dagen med hälften av kollektionen lösa i den sk buren, det är där vi får se dem i den sk andra besiktningen. Den första var i Ermelo i december och om man är ambitiös och har tid är man välkommen dit för att beskåda även denna.

Framemot aftonen är det dags för ridhästklasser samt den tredje besiktningen, varifrån hingstarna som håller måttet välkomnas vidare till fleradagarsprov, vilket de måste göra innan de får verka i avel. Här letar man efter nytt blod, vilket gör att man i många fall är mer ”förlåtande” mot hingstar bärande nya blodslinjer än det blodet man har gott om.
Dagen började med en riktigt fin Gelderlandshingst, dvs en hingst som inte har chans att bli godkänd inom SWB, han är e. Dante Weltino-Parcival och han kan beskådas på HorseTelex Facebook-sida. En framtidshäst i många avseenden! Vad annars?

20180202_killimanjaro_lenanstrm
Killimanjaro är en av Hingstbloggens favoriter och visade härlig mekanik.

De flesta känner väl till att jag är en stor fan av Bordeaux, jag gillar hans drivande välplacerade bakben i trav även om han för det mesta varken ger upphov till de flashigaste, snyggaste eller mest uttrycksfullt galopperande avkommorna. Idag fick jag se en riktigt fin son till honom, nr 322 Killimanjaro ue. Westpoint, med tilltalande exteriör och härlig mekanik i såväl trav som galopp.

201802020_kenzo_lenanstrm
Kenzo var en av Bordeaux-avkommorna som gick vidare.

Även den andra Bordeaux-avkomman, nr 324 Kenzo, med Johnson på mödernet togs vidare, men i man ögon var galoppen lite mer begränsad på denna herren.

Charmeur hade två fina söner med, den första ue. Negro, nr 337 Kadanz, tyvärr med okänd stam redan i 4.e led på mödernesidan, men med en riktigt fin gångartspotential. Detta är anledningen till att han inte togs längre än till 3.e selekteringen o alltså inte är välkommen att göra prov. Den andre, nr 340, King Size from second Life, med en Gribaldi-mamma, besläktad med Tuschinski, hade en fin mekanik o en tilltalande mjukhet.

20180202_608_lenanysstrm
Katalognummer 608, 608, en ännu ej namngiven hingst e San Amour-Zardin Firfod visade en härlig utstrålning. Foto: Lena Nyström

Nr 347 Kensington (Dante Weltino-Vivaldi) var en trevlig häst, men jag vill se mer bärkraft bakifrån, ffa med tanke på hur hans pappa kan bära!

Dark Pleasure-sonen Kaiman (357) med en moder e. Gribaldi rev ner applåder tack vare sin eminenta travkvalitet, medan galoppen var av mer moderat karaktär, jag är en grinig tanta, jag vet, men ni får ta mig som jag är…

Don Schufro-Jazz-sonen King Schufro med nr 374 var som jag förväntat mig inte supervacker, men väl sammansatt o proportionerlig med fina bakben och en härlig galopp, han kunde vara mer uttrycksfull fram, men det hade jag som sagt var inte förväntat mig att han skulle vara.

20180202_kevin_lenannystrm
Dream Boy-sonen Kevin fick applåder för sin trav. Foto: Lena Nyström

Två typfulla Dream Boy-söner var här, bägge rev ner applåder för sin travmekanik, medan den förste, nr 376 Kevin ue. Kennedy, galopperade bättre och hade något längre linjer än den andra, som därför inte gick vidare.

Ingen av de två Ferdeaux-sönerna togs vidare, däremot föll Fergusons avkommor nämnden på läppen. Han tillför modell o galopp, verkar det som efter att ha sett de tre avkommorna här som alla gick vidare. Den förste, 453 Knappe Jonge med en mamma e. Jazz, hade en ljuvlig galopp, men hade kunnat bära betydligt mer bakifrån i sin travmekanik, medan 454 Kenzo ue. Vivaldi var något bättre bakifrån i sin travmekanik o hade marginellt sämre galopp. Dagens andra favorit för mig var nr 633 ue. Ferro, vilken besitter en riktigt stark mekanik i såväl trav som galopp med bakben ”to die for”. Typmässigt är han betydligt mer lik Ferro än Ferguson och hans rygglinje är något svag.

Governor kom med en stor årgång och man kan genast konstatera att han inte är någon stämpelhingst, hans avkommor är i flera fall betydligt mer lika sina morfäder än sin fader, såväl i typ som mekanik. Han verkar fungera väl över Rosseau, då båda sönerna med denna kombination togs vidare, även om de i sig var väldigt olika. Nr 544 Kayne var en ganska maffig herre med en lysande galopp och en läcker trav, jag hade dock önskat lite starkare bärkraft bak. Nr 553, Kremlon MD, var mjuk med en vacker modell, en underbar mekanik med härliga bakben i såväl trav som galopp, dock med ett frågetecken på skritten… En klockren favorit!

Den mest uttrycksfulla Governor-sonen hade ett Johnson-sto som mamma, 558 King. Han var lätt och luftig med en ljuvlig galopp och en härlig trav i uppförsbacke. Det ska bli intressant att se hur han bär på sina bakben under ryttare! Även en son med Krack C på mödernet togs vidare nr 563 Kaylen’s Boy, vilken var en kopia av sin morfar i det mesta.

Emmy de Jeu hade fött upp två deltagande hingstar, varav en togs vidare, nr 572 Kratos de Jeu e. H-Ekwador-Voice. En långlinjerad ädel hingst med trevlig gång, hade dock kunnat vara bättre bakifrån.

20180202_kremlinmd_lenanstrm
Kremlon MD, var mjuk med en vacker modell, som tilltalade Hingstbloggen. Foto: Lena Nyström

Nr 578 Kibo är e. Jazz-Totilas och även om han verkade ha svårt att fatta vad han förväntades göra i ringen hade han en riktigt fin gångartsmekanik och en härlig utstrålning. I mina ögon tilltalande och intressant.

En fin son till Rock for Me ue. De Niro, nr 604 Rock for my Heart gick vidare till 3.e besiktningen, en snygg häst med stark betydelsefull galopp o trevlig trav. `Så gjorde även nr 608, en ännu ej namngiven hingst e. San Amour-Zardin Firfod, uppfödd av ägarinnan till Euro Hingste Saed, Malene Munk. Hingsten har massor av utstrålning och en tilltalande såväl trav som galopp.

En annan favorit var nr 636 Furst Diamond (Fürst Fohlenhof-Lissaro van der Helle) som hade en riktigt fin front med underbar galopp o härlig starkt bakifrån kommande trav.
Det fanns ett antal hingstar till, vilka godkändes men dessa ser jag ingen anledning att uttala mig om. Jag har dessutom inte detaljstuderat skritten på många av hingstarna, det får komma sedan under ryttare.

Vi höres i morgon igen!
/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden