Blogg
31 augusti 2018 21:23

Hingstbloggen om busfrön och snyggingar

BloggRidsports hingstbloggare Lena Nyström är på plats i ett regnigt Warendorf och tyska Bundeschampionat och blev extra förtjust i en långbent dam.

Hingstbloggen om busfrön och snyggingar
Tyska ridsportförbundets anläggning i Warendorf är som vanligt värd för Bundescahmpionat. ArkivFoto: Roland Thunholm

På plats i ett regnigt Tyskland, närmare bestämt i Westfalen, Warendorf, på det tyska ridsportförbundet, FNs anläggning, där det avgörs Bundeschampionat, dvs årgångsfinaler för tyska unghästar, såväl ponnies som stora hästar i huvudsakligen dressyr, hoppning o fälttävlan, men faktiskt även i körning för de stora hästarna.

Jag som är bakbensfetichist skulle önska mer driv bakifrån, grinig som jag är. Han var till på köpet busig, vilket ledde till att det gick lite fort emellanåt. Hingstbloggen om Valverde.

Precis som vid UVM är detta ett gyllene tillfälle att marknadsföra sina uppfödningar och saluhästar inför stundande auktioner och inom de olika avelsförbunden har uttagningstävlingar genomförts under sommaren. Här finns ett gäng svenska ryttare på plats, ingen nämnd och ingen glömd. Jag ska försöka att med två olika inlägg sammanfatta lite om de för mig bästa gångartshästarna inom respektive ålderskategori.

Jag börjar med de 4-åriga gångartshästarna som delas upp i en grupp bestående av valacker och ston samt en grupp bestående av hingstar. På torsdagen har det varit uttagning till lördagens final, dit 8 stycken kvalificerat sig från den förstnämnda gruppen, antalet avhängigt antalet startande. Tidigare har det funnits testryttare på de tre högst placerade i finalen, men detta är borttaget från och med i år, ett steg i rätt riktning.

För att ta sig till final krävdes en totalsumma på 7,9 och sista finalplatsen togs av en Sezuan-Silvermoondotter riden och ägd av danska Kristine Möller. En för mig ganska typisk avkomma till honom, lik pappa utseendemässigt, med trevlig ridbarhet och tre jämna gångarter, där galoppen kanske sticker ut som bäst.

Eternity
Helgstrand-ägda Eternity (Escolar-Sir Donnerhall), reds av Hannes Lütt och är en av Hingstbloggens favoriter. Foto: Lena Nyström

Platsen före henne togs av fjolårets vinnare, den Helgstrand-ägda Eternity (Escolar-Sir Donnerhall), nu riden av Hannes Lütt. Detta är en häst som jag personligen är enormt förtjust i, dock var skritten av ytterst tveksam kvalitet, den belönades därför följaktligen med låga 6,5. Traven är underbar; lätt och luftig med fin elasticitet och härliga bakben och även galoppen håller hög kvalitet, jag hade gärna sett en 9:a i stället för de 8.5 som domarna beslöt sig för.

Även sjätteplaceringen togs av en Escolar-avkomma, här med Desperados på mödernet. En jämn häst med skritt som bästa gångart, tyvärr en häst som gick mig helt spårlöst förbi.

På femte respektive fjärde plats hade vi två Bordeaux-avkommor. Det är en hingst värd att använda, han ger trevliga användbara inte vansinnigt vackra ridhästar och ibland någon riktig blänkare. Ann-Christine Wienkamp satt på rejäla Bookers Girl, vilken har en mamma e. Don Romantic. Fina bakben, inte speciellt uttrycksfull fram i trav, en trevlig galopp o en riktigt bra skritt, det kommer man en bit på. Bitcoin från Hof Kasselmann var en valack med en riktigt bra galopp, dessutom med fin såväl trav som galopp, väl visad av Frederic Wandres.

På bronsplatsen min personliga favorit, det långbenta imponerande hannoveranska stoet Diamond Lady (Dimaggio-Benetton Dream) riden av David Taylor. Hon fick välförtjänta nior på såväl trav som galopp och 8,5 på sin fina skritt. Däremot gillade inte domarna hennes modell och drog ner till 7,0, ytterst sannolikt beroende på att hon skruvar väldigt bak..

Samma poäng på trav och galopp fick andraplacerade Zum Gluck (Zalando-Golden Game), medan skritten var kort och lite hastig och bara belönades med en sjua.

Som segrare stod Candys, Cindys och Sir Heinrichs lillasyster, Caty (Sir Donnerhall-Fürst Heinrich). Ädel och lättfotad med en hög kvalitet på sin trav, men för mig räcker det inte då såväl skritt som galopp är av det betydligt mer moderata slaget.

Catyold
Lättfotade Caty e Sir Donnerhall-Fürst Heinrich hade hög kvalitet på sin trav.
Valverde
Valverde är en hingst som HIngstbloggen tycker travar fantastiskt. Foto: Lena Nyström

Bland de 4-åriga hingstarna var kvaliteten tyvärr låg och det är svårt att framhålla någon annan häst än Valverde (Vitalis-Ampère). Detta är en hingst som alltid travat fantastiskt, skrittat bra och haft en galopp som fått stryka på foten för att ge plats åt uppvisningsridning i trav. Nu har Eva Möller haft honom hela sommaren och utbildat honom med målsättning BuCha, skulle jag kunna föreställa mig. Vad som har hänt är att galoppen utvecklats medan traven har blivit mindre spektakulär. Jag som är bakbensfetichist skulle önska mer driv bakifrån, grinig som jag är. Han var till på köpet busig, vilket ledde till att det gick lite fort emellanåt, nacken blev en aning för kort och han fick några omslag i galoppen.

Dagens segrare Dante Quando (Dante Weltino-Fidertanz) är en snygg hingst med tre fina gångarter utan att ge mig någon wow-känsla. Han är väl utbildad och visad av skickliga Eva Möller.

Bland de 3-åriga stona och valackerna var det som vid så många gånger tidigare en Fürstenball-avkomma som segrade i uttagningen, väldigt välförtjänt! Sandra Kötter visade upp vackra Feingefühl, sprungen ur ett sto e. Farewell III, på ett ytterst tilltalande sätt. Stoet är stort och mäktigt med tre riktigt fina gångarter med ett extra plus för sin vackra skritt. Även galoppen håller hög kvalitet och i traven finns det utrymme för utveckling genom god träning.

Segerstoet från Rastede, Van Vivaldi-Florencio-dottern Venezia, visades upp av Pascal Kandziora på ett tilltalande sätt. Även här har vi ett förtjusande sto med tre fina gångarter med skritten som highlight. Jag har svårt att särskilja dessa båda damerna gångartsmässigt, men domarna höll traven på Feingefühl för ett snäpp bättre.

Även tredjeplacerade Daktari (Danciano-Belissimo) var en tilltalande individ med smidig trav, riktigt bra skritt och en god galopp. I klassen deltog även Anna Svanberg på 2M2’s Foxtrot, ett vackert högställt o ridbart sto med fin gång e. Fürstbischof-Samba Hit och Antonia Öhrstam på Lyon (Livaldon-Fidertanz), nyss såld av Johan Ifverson. Båda de svenska tjejerna gjorde en fin insats.

På herrsidan fick jag en positiv överraskning i form av Despacito (Don Nobless-Sandro Hit)! En snygg och ridbar kille med riktigt fin trav, en klart godkänd galopp och en bra skritt. Något att hålla koll på framöver.

Höga betyg fick Fonq (Fürst Fohlenhof-Lissaro) för sin skritt, 10, samt Emanuel (Escolar-Lauries Crusador xx) med 9,5 för sin galopp. Emanuel hade dessutom en härlig trav och en klart god skritt, sen är han kanske inte världens vackraste.

Dagens seger gick till So Unique (Sezuan-Donnerhall), vilken kommer ur familjen Klausings framgångsrika stolinje. Hingsten besitter tre goda gångarter, är snygg och högställd och har en härlig inställning till arbete. Jag har personligen lite svårt för att förlika mig med hans bakbensaktivitet i trav, något som gäller för de flesta Sezuan-avkommor jag sett, Sylvester undantagen. Uppenbarligen är jag ganska ensam om att tycka så, men nu gör jag det och jag är ju envis som ett gammalt uppslagsverk…

Till helgen är det finaler för alla årgångar, jag kommer inte att skriva mer om 3- och 4-åringarna utan kommer att koncentrera mig på 5- och 6-åringarna.

Vi höres!

/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden