Dressyr
16 september 2018 19:15
Ridsportplus

Nilshagen och Ramel: ”Klart man är besviken”

Ryttar-VMSvenska VM-debutanterna Therese Nilshagen och Juliette Ramel tog sig hela vägen till den inställda küren i Tryon. Men i stället för att rida får de packa och flyga hem. "Man kunde önskat att flygbolaget varit lite mer flexibelt," säger Therese Nilshagen.

Nilshagen och Ramel: ”Klart man är besviken”
Therese Nilshagen och Juliette Ramel gläds åt sina prestationer på VM, men är besvikna över att inte det inte gick att flyga hem hästarna senare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är söndag på Ryttar-VM i Tryon. Den här dagen skulle küren ha gått och hela tre svenskar kvalade dit.

    Jag kan tycka att det borde ha gått att hitta en lösning. Therese Nilshagen om att det inte gick att flyga hem dressyrhästarna senare.

    Men i stället för att rida inför fullsatta läktare ägnar Therese Nilshagen och Juliette Ramel dagen åt att packa och promenera med sina hästar Dante Weltino och Buriel i ett regnigt och blåsigt Tryon.
    – I det här vädret hade det inte varit roligt att rida küren, säger Juliette Ramel.
    – Nej, det hade inte varit optimalt, säger Therese Nilshagen.

    Turerna kring VM-küren – en av VM:s höjdpunkter – har varit många. Utvecklingen när det gäller orkanen Florence har följts minutiöst av arrangören, media och de olika nationella teamen. Prognosen var att det skulle komma stora mängder regn och blåsa storm under söndagen, därför planerade arrangören att flytta küren till måndagen eller ha den inomhus på söndagen.

    Gick inte att ändra
    Inget av detta blev av. Det mest seriösa alternativet var att ha küren på måndagen, vilket hade inneburit att de tolv deltagande europeiska hästarna skulle ha flugits hem samma dag som de hade tävlat. När detta inte gick ställdes küren in.

    – Vi vill att hästarna kommer till flyget i så bra skick som möjligt. Om de har gjort en stor ansträngning samma dag är risken större att de är uttorkade och trötta. Då är de mer infektionskänsliga och därmed är det en större risk att flyga. Om de är lätt uttorkade från början och sedan kanske dricker lite dåligt på flyget är risken också större för transportsjuka eller kolik, säger svenske landslagsveterinären Rasmus Westgren till Svenska Ridsportförbundet.

    ”Inga garantier”
    – Det är klart man hade önskat att flygbolaget kunde ha varit lite mer flexibelt så att vi hade kunna flyga hem våra hästar lite senare. Jag kan tycka att det borde ha gått att hitta en lösning, säger Therese Nilshagen.
    – Vi kunde inte få några garantier för att det skulle gå att flyga hem hästarna en annan dag.

    Sverige är enda nationen som hade tre ekipage bland de tio bästa i fredagens Grand Prix Special med Patrik Kittel/Well Done som femma, Juliette Ramel som åtta och Therese Nilshagen som tia.
    – Jag är fantastiskt nöjd med våra prestationer och jag tror att folk verkligen har fått upp ögonen för svensk dressyr nu, säger Therese Nilshagen.
    – Det är bara att acceptera att det har blivit så här.

    Irriterad på missarna
    Det svenska laget kom också fyra i lagtävlingen, fixade kvalet till OS och var snubblande nära medalj.

    – Jag är jättenöjd, verkligen. Men det är lite irriterande med missen i piruetten första dagen nu när vi så nära medalj, säger Juliette Ramel.

    Både Juliette Ramel och Therese Nilshagen har relativt unga hästar och siktar redan framåt.
    – Vi har haft så bra stämning i truppen och det har varit jättekul att vara här, säger Juliette Ramel.

    Dressyrhästarna hämtas vid tävlingsområdet i Tryon vid lunchtid på måndagen och flygs från Charlotte sent på måndag eftermiddag. De svenska dressyrryttarna flyger hem vid olika tidpunkter.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden