Sport
1 mars 2019 13:24
Ridsportplus

Anledningen till att Torgersen lämnade: ”Det var förbundets agerande”

SlutarTomas Torgersen har lämnat förbundsstyrelsen i Ridsportförbundet. Han fick inte stöd när flera klubbar i princip krävde hans avgång.
– Jag sökte förbundsstyrelsens stöd där jag upplevde att jag var utpekad som person och fick inte det, säger Tomas Torgersen.

Anledningen till att Torgersen lämnade: ”Det var förbundets agerande”
Tomas Torgersen lämnar sitt uppdrag som ledamot i Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var i december som Tomas Torgersen valde att lämna sin plats i Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse med omedelbar verkan.
    − Jag fann ingen anledning att vara kvar. Det blev ett hinder för de uppdrag jag arbetar med i mitt företag, säger Tomas Torgersen till Ridsport.

    Upprinnelsen till beslutet var de motioner till förbundsstämman som kom in i höstas, där flera klubbar krävde att förbundsstyrelsens ledamöter inte samtidigt skulle ha tävlingsledar- eller tävlingskommittéuppdrag.

    − Mitt namn stod inte i motionerna, men jag uppfattade det som motioner riktade mot mig personligen, säger Tomas Torgersen, som har en deltidstjänst som tävlingsledare för Gothenburg Horse Show och leder Breeders Trophy som ett uppdrag via sitt företag.

    Förbundets agerande avgörande

    Han betonar att det inte var motionerna i sig som fick honom att lämna förbundsstyrelsen.
    − Det var förbundets agerande. Jag sökte förbundsstyrelsens stöd där jag upplevde att jag var utpekad som person och fick inte det.
    − Det är lätt att prata om normer och värdegrund. I det här läget tycker jag att Ridsportförbundet skulle varit proaktiva och berättat hur arbetet går till när folk har mer än en roll, exempelvis i förbundsstyrelsen, och vara tydliga med att förbundet kunde hantera detta.

    Men stödet uteblev, och i mellandagarna valde Tomas Torgersen att lämna förbundsstyrelsen.
    − Jag hade ingen lust att stå på förbundsstämman i maj och bli recenserad och värderad. Visst är det tråkigt att avsluta sitt uppdrag på det här sättet, men jag hoppas jag bidragit på ett bra sätt under min tid i förbundsstyrelsen. Jag tror att jag kan arbeta för ridsporten ännu bättre utanför styrelsen, säger Tomas Torgersen.

    Brömster beklagar

    Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster beklagar Tomas Torgersens beslut.
    − Vi hade en diskussion i samband med att motionerna kom in, om vad vi kunde göra och inte göra då, men landade i att motionerna skulle besvaras i laga ordning.

    Hade ni kunnat stötta Tomas Torgersen mer?
    − Vi har gett Tomas vårt stöd i enskilda diskussioner med olika parter, men offentligt har vi valt att inte föregripa behandlingen av motionerna, säger Ulf Brömster.

    Ridsport, Hoppning
    ”Vi har gett Tomas vårt stöd i diskussioner mer olika parter”, säger Ulf Brömster. Arkivbild: Roland Thunholm

    Nu är förbundsstyrelsen klar med sina svar, och när det gäller vilka uppdrag en ledamot i förbundsstyrelsen kan ha, så är svaret att de enda begränsningarna är de som finns i stadgarna (exempelvis att anställd av förbundet inte kan sitta i förbundsstyrelsen).

    ”I övrigt är det upp till förbundsstämman att bedöma och besluta om vilka som ska ingå i förbundsstyrelsen. Tre av motionärerna yrkar på att ledamöter i förbundsstyrelsen inte ska ha tävlingsledar- eller tävlingskommittéuppdrag. Förbundsstyrelsen anser att det inte är möjligt att begränsa enskilda ledamöters rättigheter att i egenskap av privatperson ta på sig egna uppdrag.

    Att förbjuda förtroendevalda att vara engagerade utanför förbundsstyrelsen skulle dessutom begränsa både urvalet av kandidater så väl som kompetensen i förbundsstyrelsen” lyder den delen av svaret.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden