Avelsnyheter
14 augusti 2012 10:45

Elitfölskollektionen snart klar

Efter 133 mönstrade föl på sju orter fick 31 föl tummen upp från seleketeringsansvariga Johan Ifversson och Andreas Jönsson. Det beskedet mottogs så varmt att enstaka uppfödare valde att sälja direkt i stället för att låta sitt selekterade föl gå med i auktionen.

– Vi kommer nog att landa på 22-23 föl slutligen, några uppfödare vill inte acceptera återköpspriserna som är en del i auktionssystemet, förklarar Johan Ifversson.
Att föl blir sålda efter att ha blivit selekterade är tveeggat, tycker han.
– Det är klart att det är bra att det säljs föl men de säljs just nu för att vi gjort jobbet att selektera dem för ASVH:s elitfölauktion.

Johan Ifversson menar att en del i att de tyska fölauktionerna är så framgångsrika är att de uppfödare som fått föl uttagna är stenhårda på att värva köpare till auktionen och uppmuntrar presumtiva köpare att handla där. Det går helt enkelt inte att göra fynd på förhand eftersom uppfödarna och auktions-ansvariga från förbunden håller ihop.

I Sverige är verksamheten i ett uppbyggnadsskede, det behöver bli en vana för både säljare och köpare. Uppfödarna anmäler till selekteringen men skriver inget kontrakt med ASVH förrän fölet är selekterat och uttaget, ett kontrakt som i dagsläget inte innehåller en skrivning där uppfödaren förbinder sig att behålla fölet framtill auktionen.

Lista och underlag till auktionen är färdigt i slutet av veckan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden