Sverige
24 mars 2022 13:03
Ridsportplus

Experterna: Därför är det brist på hästar

HästbristenRedan före pandemin var det svårt att hitta hästar – och efter pandemin ser det än värre ut. Detta trots att importen ökat kraftigt.

Experterna: Därför är det brist på hästar
Det råder brist på hästar i Sverige. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mellan 2019 och 2020 ökade importerna med 25 procent, medan den minskade med fyra procent mellan åren 2020 och 2021. Det visar statistik från Agria. Den enda ras som tar ny mark och sticker ut under förra året är belgiskt varmblod – kanske är det många som drömmer om en All In?

    En som märker av hästbristen är Alexander Lorentz, vd på Hästlycka som är en aktör inom hästannonsering.
    – Fler har börjat intressera sig för hästar och fler har hållit sig hemma under pandemin. Ridskolor och ridläger är fulla. Baksidan blir att det inte finns tillräckligt med hästar, säger Alexander Lorentz.

    Hjalm-2-220224-rt
    Det blir allt svårare att hitta hästar i Sverige. Foto: Roland Thunholm

    Priserna har ökat rejält

    Alexander-kopiera
    Alexander Lorentz, vd Hästlycka. Foto: Lina Nydahl

    Med den utvecklingen har priserna ökat rejält.
    – Även i Polen och Irland har man förstått det här, och priserna har ökat. Ett ridläger som brukar köpa hästar från de länderna säger att priserna ökat med 30-40 procent, säger Alexander Lorentz.
    Hästlycka samarbetar med SWB och har mest svenskfödda hästar i annonserna. Där märks det att antalet hästar är lägre och att priserna gått upp.
    – Den mest efterfrågade hästen är sex år gammal och går antingen hoppning eller dressyr. Vi har mellanskiktet, mellan 50 000 och 500 000 kronor. De ännu dyrare hästarna hamnar inte på annons. De säljs i en annan sfär där folk jobbar med Whatsapp, medan de billigare hästarna hamnar på Blocket eller andra annonssajter, säger Alexander Lorentz.

    År 2013 gick Jens Fredricson ut och sade ”betäck av bara fan”.
    – Jag såg bristen på ridhästar tidigt. Men många höll inte med mig, utan sade att det här inte var något problem, säger Jens Fredricson.

    Nu har tiden visat att han var rätt ute.
    – Till en början kunde man tömma andra länder på ridhästar, som Polen och Irland, men de följer samma avelsmål och hästarna blir allt mer specialiserade.

    Går knappt att hitta ridhästar

    Jensfredricson_04-kopiera
    Jens Fredricson, stallmästare. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Aveln inom SWB har specialiserats till den grad att det knappt går att hitta ridhästar, menar Jens Fredricson.
    – Till Flyinge och Strömsholm köper vi in 75 procent hopphästar och 25 procent dressyrhästar. Hopphästarna kan gå Msv C dressyr, men dressyrhästarna kan inte hoppa, de är gängliga och saknar talang.

    Jens Fredricson letar efter en viss sorts siffror från 3-årstester när han är på hästjakt.
    – Jag vill gärna ha en åtta på hoppningen och helst en sjua på galoppen, medan det kan vara sexor på trav och skritt. De hästarna kostar mig inte så mycket, det är mina guldkorn när jag letar hästar till skolan.

    Just nu står den ideala ridhästen på Flyinge, berättar Jens Fredricson.
    – Han heter Billy Bop, är sju år gammal och alla älskar honom. Vi köpte honom som 3-åring från uppfödaren Bertil Andersson. Siffrorna var 7-7-8-7-7-8 och han var 1,58 hög. Stammen är Hip Hop-L’acteur-Pascal-Napoleon. Han kommer att kunna gå tvåstjärnig fälttävlan, medelsvår dressyr och hoppa 1,20. För mig skulle det finnas tusen Billy Bop, det borde plinga i systemet när en sådan häst finns.

    Många hästar är för explosiva

    Det är inte bara riksanläggningar och ridskolor som vill ha allroundhästar. Många hobbyryttare är ute efter snälla hästar med okej kvaliteter. Just snällheten har diskuterats i forum på nätet – många hästar är för explosiva.
    – Men det går inte att hitta för de hästarna tillverkas inte. Många av dem är specialavlade för elitsport och då måste de vara vassa och reaktiva. Det är som att ha Ferrari på bilskolan – det är bättre med en Merca diesel.

    Jens Fredricson är dock inte oroad över hästbristen om han ser långsiktigt på utvecklingen.
    – Det handlar om tillgång och efterfrågan och det rättar till sig, det funkar så. När priserna går ner slutar folk avla och åtta år senare är det hästbrist. När priserna stiger tänker folk att det vore kul att avla och det blir överproduktion, och då går priserna ner igen.

    Alternativet att importera är något Jens Fredricson är lite tveksam till.
    – Jag tror på mycket utevistelse i kuperade marker och det får du inte på en fotbollsplan i Belgien. För mig är hästarna som bäst mellan 12 och 18 års ålder och en häst som inte fått röra sig mycket för att stärka sig kanske bara håller tills den är 12.

    Hästbrist även i andra länder

    Maria_pettersson_foto_karolina_lagerlund-kopiera
    Maria Pettersson, projektledare HNS. Foto: Privat

    Maria Pettersson är projektledare på Hästnäringens Nationella Stiftelse och hon hör talas om att det går lätt att sälja hästar medan det är svårt för köparna.
    – Vi skulle behöva föda upp mycket fler hästar om vi ska vara självförsörjande. Det finns de som vittnar om att det även är hästbrist i andra länder, så det är inte så lätt att importera.
    – Bristen på hästar i dag kan kopplas till nedgången i avel, som nådde bottennivåer vad gäller antalet betäckta ston 2013, och det är hästar i den åldern många önskar köpa i dag, säger Maria Pettersson.

    Import
    Siffror över importerade hästar

    Fakta

    Förbundet: Ny sorts avel kan lösa problemen

    Sv-anna-reilly_neutral
    Anna Reilly Foto: SvRF

    Att det är brist på hästar för ridskolorna i Sverige är ingen nyhet. För att komma till rätta med problemet har Svenska Ridsportförbundet, SvRF, startat det långsiktiga projektet ”Framtida och hållbar rekrytering till den svenska ridskolan”.
    – Det handlar om att vi vill öka uppfödningen i Sverige och visa att ridskolan är en bra marknad. Vi tänker också på hobbyryttarna, de vill ha liknande hästar som ridskolorna, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på SvRF.

    Hon menar att det borde gå att föda upp hästar på ett mer lönsamt vis.
    – Om du har mycket mark och egna hingstar blir det en mer lönsam produkt. Lösdrift kan också påverka.

    Projektet för att få fram fler hästar ska löpa över tio år.
    – Vi vill väldigt gärna se positivt på framtiden. Jag hoppas att projektet ska visa på möjligheter och att det finns potentiella köpare, både ridskolor och hobbyryttare. Jag hoppas att de som har de rätta förutsättningarna med stora markytor börjar föda upp, säger Anna Reilly.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden