Sverige
15 april 2022 16:06
Ridsportplus

Skattesmäll för elitryttare när anhöriga hade hästar i företagets stall

DomEn elitryttare i södra Sverige åker nu på en skattesmäll på flera hundra tusen kronor. Det handlar bland annat om att han i flera år inte har redovisat att anhöriga hade hästar på hans företags anläggning.

Skattesmäll för elitryttare när anhöriga hade hästar i företagets stall
Totalt handlar det om tio hästar som ägdes av anhöriga till ryttaren utan att detta redovisades korrekt i bokföringen. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är Förvaltningsrätten i Malmö som har tagit flera beslut gällande ryttarens skatter för beskattningsåren 2018 och 2019.

    Det handlar om uttagsbeskattning för boxförmån, inkomstbeskattning, moms och arbetsgivaravgifter. Dessutom ska ryttaren, som har tävlat mycket både nationellt och internationellt, betala ett skattetillägg som påförs dem som lämnar oriktiga uppgifter till Skatteverket.

    Skatteverket har bland annat tittat på det faktum att anhöriga till mannen hade sina hästar uppstallade på hans företags anläggning utan att betala för det. Det innebär att Skatteverket har räknat ut hur mycket de anhöriga skulle ha betalat i marknadsmässiga stallhyror och påfört detta som en inkomst i ryttarens företag.

    Totalt tio hästar

    Det handlar om totalt tio hästar som ryttarens företag har betalat kostnader för, trots att andra ägde dem och att de inte generade någon inkomst till företaget. I sin utredning har Skatteverket bland annat tittat på ägarförhållanden av hästar i Tävlingsdatabasen och i SWB:s register.

    När stallhyror för de anhörigas hästar tillkommer i ryttarens företag får det en större inkomst som det ska skattas och betalas arbetsgivaravgifter för samt betala in moms för stallhyrorna.

    Det har också gått in pengar för provision vid försäljning av häst och utbetalning av försäkringspengar för hästar till ryttarens privata konto fast dessa var pengar som skulle ingå i företaget. Detta har också korrigerats av Skatteverket.

    Flera hundra tusen kronor

    Totalt handlar det om över 200 000 kronor samt ungefär 20 000 kronor i skattetillägg.

    Dessa ändringar gör också att ryttarens egen inkomst för de båda åren höjs och att han ska betala in ytterligare nästan 170 000 kronor för detta i skatt, moms och skattetillägg.

    Ryttaren överklagade Skatteverkets beslut till Förvaltningsrätten i Malmö, som nu alltså har kommit med sitt beslut.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden