Sverige
8 december 2022 13:20
Ridsportplus

Hallå där, Thea Filipsson, 20 år och nybliven ridskolechef

Ung chefFrån gymnasieelev med UF-företag till ridskoleansvarig på ett och ett halvt år. Det har gått fort framåt för 20-åriga Thea Filipsson från Lidköping, som nu blivit ridskolechef med verksamhetsansvar hos Essunga Ryttarförening i Västergötland.

Hallå där, Thea Filipsson, 20 år och nybliven ridskolechef
20-åriga Thea Filipsson med sin Sweet Celine. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hur gick det här till?
    − Jag började som vikarie på ridskolan i Essunga i oktober. Tidigare har jag bara hållit lektioner för några vänner, och bara en eller två i taget, men nu fick jag gå bredvid en annan ridlärare, och jag upptäckte att jag gillade att hålla lektioner. Sedan sökte de en ridskolechef, men delade upp jobbet så jag blir ansvarig för verksamheten, men en annan tar hand om ekonomin.

    Vad ska du göra som ridskoleansvarig?
    − Jag tar hand om planeringen, kommunikation med elever och föräldrar, och så blir jag ansvarig för ridskolehästarna. De vet att jag brinner extra för hästarna. Och så har jag lektioner tre kvällar i veckan.

    Är detta drömjobbet för en hästtjej?
    − Ja, för mig är det så. Efter studenten har jag tagit emot hästar för utbildning men också provat lite olika jobb, bland annat inom handel. Men det är hästar jag vill hålla på med, och jag har velat bli ridskolechef sedan jag  var liten.
    − Mycket är nytt för mig, men jag gillar att ta ansvar och att utmana mig själv. Och om man gillar något och verkligen vill, så är chanserna större att det blir bra.

    Hur är det att hålla lektioner för elever som inte är mycket yngre än du är?
    − Jag tror att det är en fördel. Eleverna har respekt för mig, samtidigt som de kanske slappnar av lite mer inför någon i deras egen ålder. Och det är så roligt att jobba med eleverna och få dem med sig, och se hur de utvecklas från pass till pass.

    Vad kan det betyda för ridklubbar som vågar satsa på att anställa unga medarbetare?
    − Jag tror att vi kan komma med nya idéer som kan förbättra verksamheten.

    Hur ser du på din egen framtid?
    − Jag har precis varit på Strömsholm och gjort ridprovet inför SRL 1, första steget i ridlärarutbildningen. Om jag kommer in så blir det kurs i vår, delvis på distans men också ett antal veckor på Strömsholm. Sedan fortsätter jag tävla fälttävlan med min häst Sweet Celine. Vi blev tvåa i riksmästerskapet i fälttävlan i år och jag siktar på att starta tvåstjärnigt nästa år. Jag har också en lånehäst som jag hoppas tävla i hoppning nästa år.

    Thea Filipsson Flyinge
    Thea Filipsson och Sweet Celine startade H100 fälttävlan på Flyinge i somras. Foto: Privat
    Thea Filipsson Hermanstorp
    Thea Filipsson och lånehästen Dance With Me. Foto: Privat
    Thea Filipsson 2
    Thea Filipsson och Sweet Celine. Foto: Privat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden