Sverige
26 december 2022 12:05
Ridsportplus

Stallägare förbjuds använda nya uteboxar

DjurskyddDe tre uteboxarna byggdes utan att ansökan om förprövning lämnades in. Nu förbjuds stallägaren att använda dem.

Stallägare förbjuds använda nya uteboxar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/oceane2508

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det handlar om ett nybygge i mellersta Sverige.

    En fastighetsägare byggde tre nya uteboxar på sin fastighet utan att förpröva nybyggnationen. Detta upptäckte aktuell länsstyrelse vid ett besök efter att fastighetsägaren själv tagit kontakt med myndigheten och berättat om sitt nybygge.

    Nu förbjuder myndigheten fastighetsägaren att använda de tre boxarna, något som ska göras om stall som kräver förprövning har byggts utan att prövning har gjorts.

    Dåliga räddningsmöjligheter

    De aktuella uteboxarna är dessutom placerade några meter från befintlig byggnad som innehåller en gammal torkanläggning, större mängder strö och vid besöket var en lastmaskin och hästbilar uppställda i byggnaden. Länsstyrelsen anser därför att det inte finns tillräckligt bra möjligheter att rädda hästarna som hålls i de nybyggda uteboxarna i händelse av brand.

    Fastighetsägaren har till länsstyrelsen föreslagit en flytt av uteboxarna till annan plats. Denna placering ska nu prövas i ett separat förprövningsärende.

    Kostnadsfri prövning

    Innan ett stall ska byggas, byggas om eller byggas till ska det ansökas om förprövning hos länsstyrelsen. Förprövning är en kostnadsfri form av bygglov som granskar byggplanerna ur djurskyddssynpunkt.

    Förprövning ska också göras om en byggnad som tidigare använts för något annat ska göras om till stall. Förprövningen finns för att länsstyrelsen ska kunna bedöma om byggplanerna uppfyller kraven om till exempel mått, inredning, liggytor, brandskydd, stallklimat och luftkvalitet.

    Kravet på förprövning gäller inte om det efter åtgärden ryms färre än fem hästar på anläggningen, inte heller för väderskydd till högst tio hästar eller mindre reparationer som inte ändrar saker som planlösning och ventilation i stallet.

    Invänta godkännande

    Det får inte börja byggas förrän länsstyrelsen har godkänt förprövningen.

    I det aktuella fallet gäller förbudet att använda de nya boxarna från och med den 1 februari 2023.

    Beslutet om förbudet kan överklagas.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden