Sverige
24 april 2023 15:51

Ridsportmamman Elsa har somnat in

DödsfallEn av ridsportens mest kända mammor har lämnat jordelivet, Elsa Bengtssons permanenta plats på världens läktare står tom.

Ridsportmamman Elsa har somnat in
Elsa Bengtsson fanns alltid på läktaren när sonen Rolf-Göran Bengtsson tävlade på de stora hemmaarenorna i Sverige. Här på Elmia 2016. Foto: Roland Thunholm

Det fanns inte en tävling på den skånska landsbygden med Rolf-Göran Bengtsson i startlistan där Elsa inte fanns med. Hon fanns alltid där till hands, som chaufför (innan Rolf-Göran kunde köra själv), som supporter, som allt-i-allo, som stöd.

Utgångspunkten för familjen Bengtsson med pappa Sven-Erik, Elsa och barnen Ing-Mari och Rolf-Göran var Sularpsgården strax utanför Södra Sandby och bara ett stenkast från både Flyinge och Flyinge Ryttarförening. Det var här på Sularp som pappa Sven-Erik födde upp hästar (minns Sombrin och Cosmin) och barnen fick sin stabila hästbakgrund. Allt medan mamma Elsa med stort intresse och engagemang såg till att organisationen runt dem fungerade.

Rolf-göran Bengtsson-ninja-elsa1 130426 Rt
Rolf-Göran Bengtssons mamma Elsa passade på att klappa stjärnhästen Ninja La Silla i Göteborg 2013. Foto: Roland Thunholm

Bullbakare av rang

Elsa var en riktig bullmamma, ingen kunde baka som hon. Det är bara att fråga alla som besökte Flyinge RF:s tävlingar i Granelundshallen. Där var det Elsa som basade i kafeet. Ingen åkte hungrig från de tävlingarna. Även om Elsa med ålderns rätt så småningom drog ner på sina insatser så heter serveringen ännu idag Elsas Café.

Elsa kunde alltid sätta fram något gott hembakat på bordet. Jag minns våra kaffestunder vid köksbordet, med finkopparna framdukade och härliga bullar att mumsa på. Det var varmhjärtat och äkta och vi pratade om allt från tomatodling till hennes ganska nyvunna intresse för måleri, och självklart blev det en liten konstvisning i vardagsrummet. 

Elsa berättade också ofta och gärna om sin relation till sonen, om hur ofta han ringde henne (mer eller mindre dagligen). Hon fick känna sig delaktig, både i det hästrelaterade och i Rolf-Görans familj med fru Evi och barnbarnet Pamina, och det var hon också.

Rolf-Görans mamma Elsa, Evi Penzlin, Pamina och Rolf-Göran Bengtsson ser alla fram emot det stundande bröllopet (arkivbild).
Rolf-Görans mamma Elsa, Evi Penzlin, Pamina och Rolf-Göran Bengtsson. Roland Thunholm

Engagerad supporter

Resorna till tävlingar blev allt färre med åren men Elsa var med på de stora evenemangen och ofta fångades hon in av en tv-kamera. Hon höll sina tummar, hon var med i vartenda språng och hon gladdes, på sitt lite lågmälda sätt, över framgångarna. Stoltheten över sonen lyste i ansiktet, något jag inte minst märkte när Rolf-Göran fick priset som årets idrotts-skåning av min dåvarande tidning Skånska Dagbladet och jag tog på mig uppgiften att lotsa Elsa rätt i festhallen.

Vid årets Scandinaviumtävlingar i februari fanns Elsa inte på plats. Den 3 april somnade hon stillsamt in. Elsa Bengtsson blev 92 år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden