Sverige
29 april 2023 12:07

Tidigare utbildningschef på Flyinge avliden

Till minneHan startade officerskarriären på K1 i Stockholm och blev sedan chef för såväl Livskvadronen som utbildningschef på riksanläggningen i Flyinge. Ryttmästare Niclas Erwall avled nyligen efter en tids sjukdom och vännerna och kollegorna Johan Fyrberg och Rikard Bengtsson minns en sann hästvän.

Tidigare utbildningschef på Flyinge avliden
Officeraren Niclas Erwall arbetade i flera år på Flyinge som utbildningschef under Flyingechefen Marianne Lilja Wittboms ledning. Foto: Privat

Niclas Erwall, Landskrona, född 1966, har tragiskt lämnat oss efter en tids sjukdom.

Niclas Erwall var en sann hästvän. Det var i stallet, i miljön kring och närheten med hästarna där man fann Niclas riktiga jag. Som den sanna kavallerist han var tog han favorithästen Dolma till fina framgångar.

Flerfaldig hubertusjaktvinnare men också placeringar i de militära världsmästerskapen i fälttävlan, ett internationellt utbyte som han för övrigt var starkt engagerad i. Det var hästarna som banade vägen till officersyrket, där han var den främste av ambassadörer för Livgardets Dragoner, K1.

Efter genomförd officersutbildning i Umeå gjorde Niclas traditionell karriär på K1 med flera år som engagerad och vårdande plutonchef. Ett föredöme för yngre och mer orutinerade befäl. Niclas gjorde tjänst i skvadronsledningen under flera år vilket starkt formade både honom och omgivande personal. Den roll som kanske passade honom allra bäst var som chef för Livskvadron, ryttmästare Erwall som säkert balanserade högkvalificerad säkerhetstjänst med beriden högvakt.

Han var omtyckt av kollegor såväl som värnpliktiga. Den militära banan tog honom också vidare utanför Försvarsmakten och steget som utbildningschef vid riksanläggningen och hästcentret vid Flyinge under några år blev både naturligt och uppskattat.

Niclas3
Niclas Erwall avled efter en tids sjukdom. Foto: Privat

Men Niclas red aldrig på några höga hästar. Han var tvärt om en jordnära person med stor vänskapskrets. Niclas var också en kultiverad och bildad person. Fina egenskaper som formade hans föräldraskap i relation till barnen och den övriga familjen. Vi minns Niclas med stor värme. Niclas har suttit av men bilden som uppsutten är den som etsat sig fast. 

Niclas Erwall avled den 25 april och blev 57 år. Närmast anhöriga är barnen Wilmer, August, och Konrad, bonussonen Oscar, Lotti (frånskild). Mamma Bodil med man Bertil, syster Åsa med man Pelle och sonen Jack.

/Rikard Bengtsson, överstelöjtnant, Livgardet och Johan Fyrberg, förbundschef Studieförbundet Vuxenskolan, styrelseledamot Flyinge och Ridskolan Strömsholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden