Sverige
24 januari 19:20
Ridsportplus

Nya turer kring Flyinge Equestrian Arena

InfekteratÄnnu ett överklagande kom nyligen in gällande omtvistade Flyinge Equestrian Arena. Under tisdagen återkallades det och Ridsport har pratat med de inblandade.

Nya turer kring Flyinge Equestrian Arena
Flyinge Equestrian Arena har förväntningar på sig. Foto: Gaspari Lodge

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den redan långdragna processen med återkommande överklaganden och färdigställandet av Flyinge Equestrian Arena verkar inte ha någon ände. Just när entreprenörerna bakom bygget och Flyinge trodde att det började närma sig ”testtävling” under 2023 skickades ytterligare ett överklagande gällande avstyckningen av marken in.

Det fick Flyinge att kommunicera att projektet försenats ytterligare samtidigt som överklagandet till mark- och miljödomstolen i Växjö under tisdagen drogs tillbaka. Förutom att marken är avstyckad har även fastighetsbildningen vunnit laga kraft, Flyinge har fått de sista pengarna och ägandet av marken har gått över till köparna.

”Rent sabotage”

Mathias Grönberg är en av köparna och han uttryckte stor frustration både före och efter att överklagandet dragits tillbaka:
– Det är rent och skärt sabotage, säger han till Ridsport.
– Det spelar ingen roll vad vi har gjort så har de överklagat precis allt i fyra års tid.

Flyinge Equestrian Arena har sedan projektstarten 2018 varit del av en gemensam plan för hur området ska utformas och utvecklas. Flyinge AB och entreprenörerna med Mathias Grönberg som frontfigur har uttalat ambitioner om att skapa en internationell mästerskapsarena i femstjärnig toppklass, som kan bädda för framtida mästerskapsryttare.

Initiativet har även omnämnts i samband med strategidokumentet Hoppsportens vision 2030, där byggandet av svenska tävlingsanläggningar av internationella mått uppges vara en förutsättning för att bygga vidare på den svenska gulderan.

Tanken är att Flyinge AB och Flyinge Equestrian Arena ska dra jämsides för att bygga ett nationellt utbildnings- och sportcentrum. Det har Mathias Grönberg tidigare berättat för Ridsport:
– Tillsammans planerar vi att hålla både träningar och tävlingar.

Kritiserar kommunen och Flyinge

Pernilla Linder Velander är en av dem som har varit starkt kritisk till projektet sedan första spadtaget och har även varit delaktig i de många överklagandena.
– Vi ifrågasätter både syftet och hur arbetet utförs, säger hon till Ridsport.
– Det vi främst har kritiserat är kommunens bristande tillsyn och att Flyinges ledning konsekvent har vägrat all form av dialog med oss som bor här. Och att Flyinge står bakom ett så här stort projekt utan att försäkra sig om att det finns expertis och kompetens för att skapa anläggningen.

Anledningen till att överklagandet har dragits tillbaka handlar enligt Pernilla Linder Velander om att ”inget ska ligga till hinder för Flyinge att slutföra projektet.”

”Inte slut här”

Flyinges vd Christina Rosell drar en lättnadens suck när hon nås av nyheten om att överklagandet dragits tillbaka. Hennes förhoppning är att åtminstone en ridbana kan stå klar på den nya arenan till det är dags för NM i sportkörning i sommar.
– Det är skönt att kunna börja blicka framåt, det betyder att köparna kan slutföra arbetet med arenan, säger hon.

Mot bakgrund av alla överklaganden är Mathias Grönberg dock försiktig med att utlova någonting. Planen har varit att färdigställa ridbanorna under våren och hålla en nationell tävling till hösten, men än finns det utrymme för överklaganden ”även om vi har gjort alla rätt”, menar han.
– Jag tror inte att det är slut här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden