Hoppning
20 april 2014 12:25

Delaveau och Lacrimoso ute

Vid förmiddagens andra vet-check av hopphästarna till världscupens final III fick Lacrimoso HDC riden av hemmahoppet Patrice Delaveau tummen ner. - Jag kände under lördagens omhoppning att allt inte var helt som vanligt, förklarade Delaveau.

Delaveau och Lacrimoso ute
Patrice Delaveau till höger med förbundskaptenen Philippe Guerdat Foto: Roland Thunholm

Patrice Delaveau låg i delad ledning med Steve Guerdat och Lacrimoso har hoppat bättre än bra under de två rundorna, inte rört en bom i något läge.

Delaveau sa redan under lördagens presskonferens att han aldrig satsade fullt ut på att slå Kent Farringtons tid men nämnde inget om sin oro för hästen. På dagens snabbinkallade presskonferens inför mer än 50 franska journalister förklarade han sig närmare:
– I dag på morgonen var Lacrimoso öm i en framhov, vi vet inte vad det är och i skritt märks inget men han är klart påverkad. Jag var osäker på om han skulle gå igenom besiktningen men valde att visa eftersom så många hoppas på oss. När vi undersökt vidare så är det absolut klart för mig att inte ta erbjudandet om ombesiktning i morgon bitti utan istället avstå helt från vidare hoppning. Lacrimoso är så ung bara tio år, en fantastisk talang och det kommer fler världscupfinaler. Hans välbefinnande i det långa loppet är viktigtast för mig och jag är tacksam för att hans ägare delar min inställning.

Förbundskaptenen Philippe Guerdat uttryckte samma respekt för hästägarna då det inte är helt självklart att de alltid har hästens väl och ve för ögonen, ibland går den kortsiktiga ambitionen före menade han.

Huvudansvarig för hela Lyon-tävlingen är Sylvie Robert och hon var klart rörd över situationen:
– Jag är förtvivlad på Patrice vägnar, för hästägarna och alla de franska supportrarna som hade velat se en fransk ryttare lyckas på hemmaplan. Men så här är hästsport, vi måste alltid ha hästens bästa för ögonen.

Vet-checken hålls knappt tolv timmar efter att hästarna tävlat för att FEIs veterinärer ska kunna ge chansen till ombesiktning inom 24 timmar i tid för final III.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden