Avelsnyheter
28 april 2014 20:40

Shiregårdens Philippe ensam

Ņrets avelsvärdering för tinkerhingstar i Uppsala den 27 april bjöd inte på några nykomlingar, inte än i alla fall. Den enda som är helt klar är 4-årige Shiregårdens Philippe, som godkändes 2013, men det kan bli en till senare under året

Shiregårdens Philippe ensam
Shiregårdens Philippe blev ensam godkänd tinkerhingst i Uppsala.

Trots att det var ganska få hingstar på plats blev det stundtals stökigt med en del tillbud på grund av ohanterade hingstar som äventyrade säkerheten på plats.

Avelsvärderingsnämnden bestod av ordförande Elisabeth Ljungstorp tillsammans med Jan-Sivert Antonsson och Anders Thorell, och de kunde bara ge slutligt godkännande till Shiregårdens Philippe, som visades också i fjol. I år blev det 42 p fördelat på 88998, det vill säga 9:or på extremiteter och skritt. Han gjorde ett trevligt ridprov på plats och berömdes för att han gav ett positivt och samarbetsvilligt intryck under detsamma. Han var också, som poängen säger, synnerligen välbenad med väl markerade ledgångar.

Nolbackens Gabriel (e Chewejo-okänd, uppf/äg Birgitta Andersson, Mellansel) var exteriört en framstående individ, som tilldelades 99897=42 poäng. Dock var inte hans veterinära status klar och han gjorde inget bruksprov på plats, så kan kunde inte godkännas för dagen. Det finns möjlighet att göra provet under STS kommande avelsvärderingar under året och om ägaren inkommer med de veterinära intyg som krävs för godkännande, kan avelsvärderingsnämnden ta beslut vid ett senare skede.

Under förmiddagen var det rådgivande bedömning av 2-åriga hingstar, vilka samtliga ansågs mycket lovande. Det var också representanter för den holländska moderföreningen där, som presenterade det holländska bedömningssystemet för tinkerhästar och informerade om det under en clinic, vilket var mycket uppskattat.

Resultat
Shiregårdens Philippe 88998=42 p, bruksprov 88768=37 p, 154-25 cm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden