Avelsnyheter
18 augusti 2014 19:49
Ridsportplus

Oldenburg på fölturné

Det tyska Oldenburg-förbundet har varit på en av sina många fölregistreringsresor i Sverige och flera andra europeiska länder. Följ med i vårt reportage och se vad som sker.

Oldenburg på fölturné
Oldenburg ville se varje sto och föl, där stoet också skulle inspekteras, i skritt rakt framifrån och bakifrån. Maths Örtbring och Mathias Åstrand visade flera föl för Lena Nyström, här Tomahawk-dottern Aqua. Kim Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I Sverige har Oldenburg-förbundet en representant i Ebba Schenholm men i övrigt ingen administration. För att som uppfödare hitta fram till dem får du leta själv eller utnyttja kontakter för att hitta deras svenska arrangemang. Hittills har det arrangerats hingstselektion på några platser i landet sedan några år tillbaka och fölregistreringen sker flera gånger under sensommar och höst. Årets första publikt annonserade fölinspektion ägde rum den 11 augusti hos Bjarke Laustsen på Gunnarlunda utanför Ängelholm. I förbundets kalender finns det fler resor inplanerade, i den syns också spåren av OLD:s expansion i Europa. Storbritannien, Finland, Holland, Schweiz, Österike, Estland och Lettland är bara några länder som besöks på flera planerade turnéer i höst.

    Förbundets turnéer är en effektiv historia med flera syften. Föl registreras, ritas av, DNA-typas, Chipmärks, visas, värderas för urval till fölauktionerna och får ett kvalitetsmärke om de uppfyller kraven. Allt sker på ca 15 minuter per föl totalt, fördelat på två stationer och fyra personer från förbundet är inblandade.


    Den första gruppen föl registrerades snabbt in för att kunna fortsätta in på visning.


    Ugglarps fina sto Hillary tog registreringen med upphöjt lugn.


    Bollerups Sezuan-föl var ett av de första att visa upp sig framför domargruppen.


    Efter visning uppställt var det dags för fölen att springa fritt, en del var mycket frimodiga. Här är det Franklin-dottern Fimbria som travar med lätta steg i ridhuset.


    Fölet efter Mentes var till en början lite blygare men det gick snabbt över.


    De föl som registrerades hade antingen OLD-mödrar eller  var efter fäder som inte var godkända i SWB. Där fanns det varken enkel eller ekonomiskt rimlig möjlighet att registrera i SWB. Det här är en Ampère-dotter där stoet Astoria är grundregistrerad i OLD.


    Fölet Aqua är efter Tomahawk(SWB e Tailormade Temptation-Sandro Hit, uppf Lena Nyström) som  är godkänd i Oldenburg och Hannover. Han har gjort ett utmärkt 70-dagarsprov och skulle kunna vara godkänd på ett-sto-licens.


    Sicca är efter Franklin( KWPN f -10 e Ampère-Ferro) undan Sigma(36)(SWB), mamma till Tomahawk. Han godkändes hösten 2013 av KWPN och vann flerdagarsprovet i Ermelo men embryotransferstoet betäcktes när hingsten var tre år och nygodkänd i DWB.


    Efter individuell visning fick sto och föl gå på ring för eventuell kvalitetsmärkning och auktionsurval. Här är det Spina efter Franziskus undan Scapula(36)(SWB) som visas upp av Maths Örtbring och Matthias Åstrand.

    Besöket på Gunnarlunda var det enda utlysta i Sverige i denna omgång. Färden gick istället vidare till fem olika ställen i Danmark. totalt visades mindre än femton föl denna gång. Det lär bli fler under förbundets gårdsbesök senare i höst.

    Flera Sezuan-föl visades, helt logiskt då hingsten inte får licens i SWB på grund av OCD-anmärkningar, då återstår tyska förbund och DWB. För registrering i Danmark krävs visning på deras fölvisningar eller motsvarande, DWB har hittills inte genomfört besök i Sverige.

    Oldenburgerförbundet

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden