Träningstips
8 oktober 2014 09:00

Tydligt register på tre volter

Den här övningen kommer ursprungligen från det dressyrprogram som rids i Working Equitation, men ryttare i alla discipliner kan ha stor nytta av den. Rätt utförd lär den ryttaren att hålla rätt spår och att ha ett tydligt register inom gångarten.

Tydligt register på tre volter

Att rida ökningar på böjt spår är inte så vanligt inom dressyren idag, men tidigare fanns både trav- och galoppövningar på böjt spår i de medelsvåra programmen.

Övningen görs i det här utförandet i galopp. Börja med att välja en punkt på spåret där övningen börjar. Det ska vara möjligt att lägga en 20-metersvolt från punkten. På en 20×40-bana är det alltså en av punkterna A, C, B eller E. Väljer man A eller C har man lite hjälp av långsidorna.

Lägg en 15-metersvolt i mellangalopp från startpunkten. Exakt vid punkten minskar du sedan till arbetsgalopp eller samlad galopp och lägger en 10-metersvolt. När detta fungerar  kan du utöka övningen genom att börja med en 20-metersvolt i ökad galopp.

För att övningen ska bli bra behöver man fokusera på några olika saker. För det första – var noggrann med vägen. Titta vart du ska och tänk dig att hästen går i en korridor utmed voltspåret. Den får inte vika av varken inåt eller utåt. Man kan även föreställa sig att man rider på en räls! Se till att du själv bestämmer storleken på de olika volterna så de blir exakta.

Nästa svårighet är övergångarna. Genom att dessa ligger på den punkt där volten nuddar spåret, och där du ska avsluta den större volten för att påbörja den mindre, så har du inte så lång tid på dig att växla ner. Förbered övergången noga, men se samtidigt till att inte minska för tidigt. Det ska vara tydliga temposkillnader exakt vid punkten.

Om du bara gör två volter kan du växla mellan 15-metersvolt i mellangalopp och 10-metersvolt i arbetsgalopp fram och tillbaka några gånger. Rid sedan rakt fram utmed spåret.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden