Fälttävlan
15 november 2015 17:48
Ridsportplus

Fullspäckat fälttävlansmöte

Nytt format för senior-SM, M65-regeln och framtiden för Swedish Eventing Trophy var några diskussionsämnen på fälttävlansmötet i Linköping under helgen. Det delades också ut utmärkelser och så var den nya Fälttävlanskommittén på plats.

Fullspäckat fälttävlansmöte
Louise Hiort av Ornäs och Klara Lidén Kiraly var värdiga championatsvinnare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var Margareta Rödéns första fälttävlansmöte som ordförande och hon tog tillfället i akt att presentera de nya kommittémedlemmarna och berätta om sin vision för svensk fälttävlan.
    – Sverige ska ta medaljer på de internationella mästerskapen och vara världsledande när det gäller säkerhet, sa hon. 
    Kommittén är i stort sett komplett men det fattas just nu ryttarrepresentant sedan Anna Hassö avgick nyligen. Margareta Rödén vill också ha en vice ordförande. 

    Under mötet gicks också tävlingsterminen för 2016 igenom och det var ett angenämt problem att det fanns fler tävlingar än helger nästa år.
    – Vi har en vision om att det ska vara tolv tvåstjärniga tävlingar och tre trestjärniga tävlingar i Sverige 2017. Och vi är på väg dit, sa Margareta Rödén. 

    Det är inte klart var ponny-SM och lag-SM ska gå, men Hovdala har anmält intresse för att ordna SM för hästar. Det kommer också att bli ett nytt format på senior-SM med trestjärnig dressyr och hoppning samt tvåstjärnig terräng i trestjärnigt tempo.
    – Vi hoppas att det kan göra att det blir lite fler starter. Det är bara att inse att de bästa ryttarna ändå inte kommer på SM. Inte ofta i allafall, sa Anette Berg i Fälttävlanskommittén. 

    Förra förbundskaptenen Gunilla Fredriksson presenterade utvecklingstrappans tillämpning. Ryttaren Malin Miyuki Josefsson berättade också vad det innebär att vara en del av ATG:s Topp- och talangprogram som är kopplat till utvecklingstrappan. 

    När det öppnades upp för frågor var det deltagare som undrar vad som händer med den omdiskuterade M65-regeln. 
    – Vi håller på att titta på den nu. Det lutar åt att det blir en M55-regel, sa förbundskapten Staffan Lidbeck skämtsamt.

    Även framtiden för Swedish Eventing Trophy, SET, togs upp under frågestunden. Svaret här var att det finns förhoppningar om att den populära serien ska kunna köras en tredje gång. 
    – Vi tar gärna emot inspel om hur SET ska kunna växlas upp. Det är dags för nästa version nu, sa Stephan Olsson som arbetar med serien. 

    Mångsysslaren Annki Andersén Gerdin tog upp ämnet om sena avanmälningar som ofta ställer till det för tävlingsarrangörerna.
    – Det är vanligt att ryttare vet flera dagar innan att de inte kan åka på tävlingen för att deras häst är sjuk eller halt. Ändå avanmäler de inte förrän kvällen innan när starttider och allt är klart, sa hon och fick igång en diskussion i ämnet som mynnade ut i vikten av att tävlingsarrangörer har en gemensam policy för hur detta ska hanteras. 

    Tomas Fogdö och Johan Plate höll en uppskattad föreläsning om drivkrafter och Malin Gustafsson gav deltagarna en inblick i hur en kan använda sociala medier på olika sätt och i olika sammanhang. 

    På lördagskvällen hölls den traditionella fälttävlansgalan med middag. Då uppmärksammades också flera insatser under året och Fälttävlanskommitténs tidigare ordförande Tomas Werngren samt tränaren Sissi Lilja avtackades.

    Det svenska ponnylaget som tog brons på EM i somras hyllades också.
    – Det är en sak att kämpa väl och en annan sak att leverera när man representerar sitt land. Ni levererade verkligen, sa Staffan Lidbeck som delade ut priset till kvartetten. 

    SM-arrangörerna Pro Eventing och Tågarpsortens Ryttarförening fick också ett officiellt tack för sina insatser. 

    Följade utmärkelser delades ut:
    Årets tränare: Sofia Oscarsson.
    Årets arrangör: Pro Eventing RF.
    Årets eldsjäl: Philippa Magnusson.
    Årets hedersomnämnade: Mats G Andersson.
    Championatstecken, ponny: Selma Hammarström.
    Championatstecken, junior: Klara Lidén Kiraly.
    Championatstecken, young rider: Louise Hiort af Ornäs. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden