Träningstips
15 april 2020 15:36

Fälttävlansryttare tar utmaningarna till ny nivå

Träningstips Ninjautmaningen lockar nu även fram tävlingsinstinkten hos fälttävlansryttarna, missa inte det halsbrytande klippet med en av våra landslagsryttare! Karantäntristessen föder dessutom helt nya träningsidéer. Svenska Caroline Edlund Toulemonde, baserad i Frankrike, gör just nu viral succé med sin innovativa balansträning som du hittar längst ner i artikeln.

Fälttävlansryttare tar utmaningarna till ny nivå
Karantänutmaningarna utvecklas för varje dag. Fälttävlansryttarna går steget längre. Foto: Skärmdump

Ninjautmaningen som Janika Sprunger och Henrik von Eckermann drog i gång i påskas influerar ryttare i alla åldrar, men ett bra tag såg det ut som om fälttävlansfolket ägnade sig åt annat.

Möjligen slipades en del på formen, tvivels utan går somliga fälttävlansryttaren nu ut rejält hårt när det väl är dags att ge sig in i leken.

Missa inte dramatiken när VM-ryttaren Anna Freskgård och sambon William Nilson Fryer – utrustad med kulörta scenkläder, efter ett halsbrytande fall adderar en snabb sprint till det hela!

 

Stärkande balansträning

En annan svensk fälttävlansryttare, Caroline Edlund Toulemonde, har gjort viral succé med en helt ny träningsmetod – iklädd fullfjädrad säkerhetsutrustning slipar hon galoppbalansen, helt utan häst, på en slackline.

Ridsport tog ett snack med svenskan som sedan 20 år tillbaka är baserad i Lyon i Frankrike där hon arbetar som veterinär på ett läkemedelsföretag och även tävlar fälttävlan på tvåstjärnig nivå. Familjen sitter sedan flera veckor tillbaka i karantän och tillåts inte ens åka till stallet där de tre hästarna är uppstallade.

Hur kom du på den här idén?

– Jag försöker träna och hålla igång så gott jag kan, för tre veckor sedan fick jag en slackline i present. En dag fick jag idén att träna ridställningar, det hjälper att träna proprioception (sensoriska funktioner, red:s anm) och balansen, alla de små musklerna man behöver när man sitter på ett levande djur som kan röra sig fort. Plötsligt kom jag på att det skulle vara kul att göra det i fälttävlansutrustning, filma och skicka till stallkompisarna! Sedan blev klippet viralt, ha, ha!

När träffade du senast dina hästar och stallkompisar?

– Den 16 mars! Det var också då jag red ut med Gitarist, min 5-åriga unghäst, för sista gången. Som tur var hann vi galoppera ordentligt. Sedan dess har jag och mina två döttrar som också rider, inte haft tillstånd att vara med hästarna. Här i Frankrike är det ”lockdown” och bara proffessionella ryttare får ta hand om och rida hästarna.

Hur löser ni det?

– Vi får nu hjälp av vår coach, där hästarna som tur är står inackorderade. Det är tur för nu under lockdown är det hon som rider vardera häst fyra gånger i veckan, så hästarna kan behålla formen. Det är många som inte har den turen… de som har sina hästar i stora stallenheter, där häsarna lever endast i box, är helt desperata. Denna lockdown kommer att vara åtminstone tills den 11 maj och de hästarna kommer att förlora all kondition och muskulatur. Många är oroliga för välfärden och många stall har det ekonomiskt väldigt tufft.

Hur är det att jobba som veterinär i Frankrike just nu?

– Veterinärkåren är aktiv vad gäller Covid-19. Många har lånat ut deras intensivvårdsutrustning till sjukhus och veterinärlaboratorier utför Covid-19-tester. Men vad gäller djur, får veterinärer i Frankrike just nu endast ta hand om akutfall, för att undvika sociala kontakter så mycket som möjligt. Själv jobbar jag för läkemedelsindustrin, så jag sitter hemma framför min dator och jobbar som tusan. I och med att läkemedelsindustrin samarbetar, utvecklar och forskar kring Covid-19, så går allting väldigt fort just nu.

Spana in balansklippet!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden