Avelsnyheter
31 december 2013 17:41

A-Dur har tystnat

Den store Argentinus-sonen blev 28 år och avslutade sina dagar i stillhet hos sin ägare Lena Börjesson på Stall Ragnarp.

A-Dur har tystnat
Nu väntar evigt gröna ängar för en hingst som presterat på alla plan. © Marielle Andersson Gueye

Hingsten A-Dur är elithingst i Danmark med över 500 avkommor i DWB där Tina Lunds tävlingspartner Andante född 1992 är mest känd. I Sverige finns det runt 100 avkommor födda inom SWB från 2003 och framåt samt en hel del avkommor i andra förbund.

A-dur föddes som andra avkomma till stoet Revue Girl (HOLST f -72 eUrioso-Manometerxx). Hennes första avkomma efter Pik Bube I är moder till de godkända hingstarna Dream of Glory och Nintendo. A-Dur har i Tyskland fyra helsyskon där II:an också är godkänd i några tyska förbund. Helbrodern A-Dur R är född 2000 och gör internationell karriär med Tina Lund.

1988 godkändes A-Dur i Oldenburg och gjorde sitt 100-dagars-prov innan karriären startade med Sören Knudsen i sadeln. I Danmark har hingsten mer än 119 starter och otaliga placeringar bland annat under Geir Gulliksen som red internationellt. Under sin tävlingskarriär fick A-Dur vinster och placeringar på alla de stora derbybanorna så som Hicksted, Hamburg och Falsterbo. Jannike West tog över tyglarna 2001 och tog SM-silver som junior på den ridbare gentlemannen.

Sina sista år i avel tillbringade A-Dur hos Lena Börjesson på Stall Ragnarp i Skällinge. En verklig prakthingst som har haft 22 ston enligt SWBs språngrulla under det som blev hans sista säsong. Sjutton lyckliga stoägare väntar föl 2014 bara i SWB.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden