Hoppning
29 december 2021 10:30
Ridsportplus

OS-ryttaren Abdel Said: ”Jag kan inte längre vara tyst”

Svidande kritikOS-ryttaren Abdel Said bytte tidigare i år tävlingsland från Egypten till Belgien. En av anledningarna uppges vara kontroverser med det egyptiska ridsportförbundet. Nu ger Abdel Said sin version av saken i ett känslomässigt Facebookinlägg, där han inte skräder orden.

OS-ryttaren Abdel Said: ”Jag kan inte längre vara tyst”
Ärevarv för Abdel Said och Elfy des Equinoxes i en av unghästklasserna på GCT Stockholm i somras. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tidigare i år kom nyheten att den egyptiske OS-ryttaren Abdel Said byter tävlingsland. Han har varit en av Egyptens mest framgångsrika ryttare och har representerat sitt hemland i flera stora mästerskap. Sedan många år har Abdel Said dock haft sin bas i Holland och Belgien, och idag driver han sin verksamhet utanför belgiska Antwerpen. Belgien är också det land som han har valt att tävla för. Samtidigt som Abdel Said bytte även egyptiern Sameh El Dahan tävlingsland till Storbritannien.

En av anledningarna till bytet av tävlingsflagga ska enligt uppgift vara kontroverser med det egyptiska ridsportförbundet. Nu tar Abdel Said bladet från munnen i ett långt Facebookinlägg, där han riktar svidande kritik mot den egyptiska olympiska kommittén. Inlägget är ställt till Hisham Hatab, ordförande i den egyptiska olympiska kommittén.

Abdel Said skriver:
”Jag har tänkt mycket på det här och om jag ska skriva på sociala medier eller inte. Till slut bestämde jag mig för att berätta sanningen för mina landsmän, för att få ett bättre ekosystem i ridsporten än det vi tvingats in i. Det jag har sett och upplevt de senaste åren har gjort mig övertygad om att du har förstört alla möjligheter till framgång för ett egyptiskt landslag av världsklass.

Ditt sätt att agera får mig att må illa – alla beslut ni har fattat har endast varit för personlig vinning utan tanke på ridsportens bästa. Vi egyptiska ryttare har arbetat otroligt hårt för att skapa våra egna pengar och med hjälp av hästägare har vi byggt det bästa egyptiska landslaget någonsin, utan stöd från förbundet. Istället för att bygga vidare på framgången, som ni inte har bidragit till, har ni nedvärderat framgången för er egen personliga vinnings skull, trots att framgången även har gynnat er.

Respekten som det egyptiska landslaget hade, kraften och antalet ryttare kunde ha gett er två femstjärniga lag inom en mycket snar framtid. Tyvärr har ni förstört allt genom att skapa kaos landslagsryttarna emellan och inom hela ridsporten. Det är sorgligt och skamligt.

Jag vet att det här inlägget inte betyder något för dig, men jag vill att mina landsmän ska veta hur jag känner. Jag vill att de ska veta hur ledsen jag är över att se dig förstöra den egyptiska ridsporten och drömmen om att ta en medalj, vilket var det främsta målet som vi har jobbat för de senaste tio åren. De ska veta att du och dina korrupta kollegor förstörde det egyptiska landslaget på grund av er egna personliga agenda. Ni fördärvade ett landslag som var på väg upp tack vare hårt arbete och hängivenhet.

Sorgligt nog har ni tagit ifrån alla egyptier möjligheten att stötta ett lag som kunde gjort dem stolta. Det finns ingen annan att lägga skulden på än den nuvarande kommittén under din ledning. Jag har alltid hållit låg profil och gjort mitt bästa för mitt land i ringen, men jag kan inte längre vara tyst när jag ser hur allt vi har byggt upp bara förstörs.”

Läs inlägget i sin helhet här under. Ridsport har sökt den egyptiska olympiska kommitténs ordförande för en kommentar till kritiken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden