Fälttävlan
19 juli 2015 21:07
Ridsportplus

”Lättad när jag fick en diagnos”

Hennes största utmaning är inte hindren på terrängbanan. Den 19-åriga svenska YR-mästaren Erika Sjöström arbetar hårt med att bemästra sin adhd varje dag.

”Lättad när jag fick en diagnos”
Skåneryttaren och nyblivna svenska mästaren för unga ryttare, Erika Sjöström, har diagnosen adhd. Hon har lärt sig att anpassa sig till detta, och tror också att hennes adhd har hjälpt henne att lyckas så bra på tävlingsbanorna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag måste planera varenda dag till fullo, särskilt när det är tävlingar. Och alla i mitt team är delaktiga i den planeringen och vet hur viktig den är. Om jag kommer efter i tid eller det händer något oförutsett vet jag att jag kommer att blir irriterad och arg, säger Erika Sjöström som bor utanför Dagstorp.

Hon är bara 19 år men red ifrån det välmeriterade startfältet i den tvåstjärniga upplagan av den internationella touren Swedish Eventing Trophy på Strömsholm. Och det med sin andrahäst – Freda. Tillsammans med sin förstahäst Hakunamatata var hon regerande svensk mästare för unga ryttare fram till och med i dag. Nu är hon i stället regerande svensk mästare för unga ryttare.

Erika har haft Freda sedan stoet var fem år. Och det har inte varit en helt enkel resa.
– Hon är mycket energi och power. 

Erikas adhd har yttrat sig i koncentrationssvårigheter och problem med att sitta stilla för länge. Det var en lärare som Erika hade i nian som tyckte att ryttaren skulle kontrollera om hon hade adhd.
– På ett sätt blev jag lättad när jag fick en diagnos. Nu vet jag att det är så här, detta är något jag får ha med mig och hantera. Och nu får jag hjälp i skolan, får ta pauser och göra muntliga prov.

Hur kan din adhd yttra sig på tävlingar?
– Ett exempel är i hoppningen på Strömsholm. Jag missade att jag hade fått startsignal med Hakunamatata. Då stressade jag upp mig med en gång och så fick jag två nedslag trots att han aldrig brukar riva.

Men hennes adhd har också en del positivt med sig.
– Jag tror att den gör att jag är väldigt snabb på att uppfatta saker och ta beslut. Jag rider till exempel oftast bättre på tävling än på träning. 
– Och när jag går in för något så gör jag det ordentligt. Och jag slutar inte kämpa förrän jag når mitt mål. Jag tror faktiskt inte att jag hade lyckats så bra med min ridning om jag inte hade haft adhd.

Erika Sjöström var fem år när hon började att rida. Trots sin låga ålder har hon hunnit skaffa sig massor av meriter och internationell erfarenhet. I år har hon ridit både JEM och EM för unga ryttare. Årets stora mål är EM för unga ryttare i slutet av augusti. Men före EM ska hon både hinna ta studenten och debutera med Hakunamatata i trestjärnig klass.

– Med hästarna är jag alltid helt lugn. Hade jag inte haft dem är jag säker på att jag hade behövt medicinera mig för att fungera. Nu är hästarna min medicin.
– Jag går ut i stallet till mina hästar när jag känner mig arg och irriterad. Och när jag rider är enda gången som jag kan koncentrera mig till 100 procent oavsett hur lång tid det tar.

Fakta/Adhd
Adhd är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det finns två huvudvarianter där den ena kännetecknas av koncentrationssvårigheter och den andra av hyperaktivitet. 
Svårigheter att sitta still, överdrivet pratande, bristande organisationsförmåga och lättdistraherad läggning är vanliga symptom.
Adhd är vanligare bland pojkar/män än flickor/kvinnor och betraktas som kroniskt även om nya studier har visat att många med diagnosen uppvisar färre symptom med åren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden